fredag 9. august 2013

Magnhild and Me

Da har også jeg lest boka Magnhild av Sæterbakk og Viken. Årets norske roman om sex, fyll & offentlig forvaltning. Kontrasten til kvinnen i min forrige bok, biografien om Sigrid Undset, kunne vel neppe vært større... (desto mer morsomt var det å lese disse to bøkene etter hverandre :o)

Magnhild er singel og 30, og - for å bruke bokas språk - puler rundt med kolleger, partysvensker og journalister i Aftenposten. Hun er allergisk mot å binde seg til en mann og ser ikke poenget med å gifte seg og få barn. I et av bokas innledende kapitler beskriver Magnhild seg selv og forhold til menn: 
"Når ei hårete brystkasse med tilhørende mann vekker meg til mitt fjerde knull i mitt nye tiår og forlater åstedet uten å utveksle så mye som et telefonnummer, passer det meg fint. Det er sånn jeg gjør det med menn jeg henter hjem fra byen. Vi puler, vi våkner og jeg får han ut av huset. Jeg blir ikke forelska. Jeg ringer ikke tre dager etterpå. Jeg tror ikke at jeg kommer til å gifte meg med han og produsere mange søte små som kan leke i sandkassa og rutsjebanen utafor soveromsvinduet mitt. jeg bor aleine. Det kommer jeg til å fortsette med."
Som moralsk støtte og samtalepartner om livets større og mindre utfordringer og problemer bruker hun Solveig, horen som har "kontoret sitt" i bakgaten der Magnhild sniker seg ut for å ta en røyk og pust i pakken fra jobben sin som mellomleder og innkjøper i Direktoratet for forvaltning og IKT. Magnhild har på mange måter et fargerikt liv. I tillegg til Magnhilds mange menn møter vi også venninnegjengen fra hjembygda som har begge beina og armene med plantet i gode, norske tradisjoner - hus og heim, ekteskap, produksjon av barn, hjemmelaget saft og syltetøy og et språk som definitivt ikke inneholder ordet "pule". Boka er full av kontraster, og det er det som gjør den interessant.

Magnhild er skrevet i "jeg"-form og er også full av dialoger. På denne måten kommer vi virkelig inn under huden på Magnhild og får ta del i hennes mer eller mindre interessante, sjokkerende, reflekterende og plumpe tanker og refleksjoner. Dette liker jeg med boka. Jeg-formen resulterer imidlertid også i at vi kun får alle de andre karakterene sett med Magnhilds øyne, og de blir derfor automatisk noe overfladiske, endimensjonale og karikerte. Jeg kunne nemlig godt tenke meg å se Magnhild med Øyvind (Magnhilds bror) og venninnenes øyne litt bedre. Det kunne gitt en ekstra dimensjon til historien som jeg syns den manglet. Som bokorm likte jeg at boka siterer Paulo Coelho og refererer til Bjørnstjerne Bjørnson, spesielt siden de i all hovedsak blir brukt i forbindelse med å huke en ny mann på kroken. Magnhild liker også å dra litteraturkortet i situasjoner der hun selv føler hun kommer til kort sammen med "den intellektuelle eliten" hun til tider befinner seg sammen med. Og det er alltid med humor og snert - som i bokas første kapitteloverskrift: "Takk skal du faen meg ha, Bjørnstjerne Bjørnson" hvor Magnhild plukker opp bokas første mann.

Det kan være meg, men jeg syns kapitteloverskriftene i boka lever sitt eget veldig interessante liv, og jeg har moret meg gjennom hele lesingen med å finne hvilke kjente ord, uttrykk, sitater og referanser de er hentet fra. Har notert flere av dem og mine umiddelbare tanker om dem nedenfor, og jeg ser jo i ettertid at disse har trigget meg mer enn selve innholdet i boka :o)

Ikke rør meg
Hjertene som vi før i verden hang på vognen til småbarn med deres navn på den ene siden og teksten Ikke rør meg på den andre. Jeg syns denne overskriften sier veldig mye om Magnhild og synet hun har på seg selv. Magnhild vil nemlig ikke røres - av følelser rundt kjærlighet.

Kapitteloverskrifter som får meg til å tenke kultur - bok-, film- og sangtitler

Heimlandet
...boka med samme tittel av Edvard Hoem som tar for seg familietradisjoner i endring. Magnhild og ordet familietradisjon henger dårlig sammen...
Der gutter blir menn
...filmen Hvordan gjøre gutter av menn (som har store likheter med den mer kjente svenske filmen Selskapsreisen)
Avdøde ønsket ikke blomster
...Gerd Nyquist's bok med samme tittel
Ute til lunch
...sangen av Lars Kilevold og Torstein Bieler
Pust og kjærlighet
...Krig og kjærliget, Erik Elden's bok om hvordan å være troppssjef i krigen
Psykt lykkelig
Peker til filmen Sykt lykkelig - en komedie om utroskap, elgkjøtt, hvite og kullsorte løgner, blowjobs og cottage cheese. Her kunne Magnhild definitivt hatt en rolle...
I et walk-in closet på Tjuvholmen
Denne fikk meg umiddelbart til å nynne sangen "I en sofa fra Ikea" fra Ole Paus (spør meg ikke hvor den tanken kom fra..)
Helg i solnedgang
Jeg SER bildet Elg i solnedgang :-)
 
...og noen allitterasjoner i kapitteloverskriftene

Viten fra vest
Om pupp og presang
Sug og svelg
Med min måte
Posert og prestert 

Forstår dere hvorfor jeg ble fascinert av kapitteloverskriftene? Likte jeg boka Magnhild? Tja. Der er jeg mer usikker. Stikkordene som umiddelbart dukker opp er:  Småmorsom. På kornet. Enkel. Kjapplest tidtrøyte. Litt poengløs? Grei skuring. Lettbent humor som fungerer akkurat nå. Om man leser boka om 5 års tid, maybe not so much. Her er det mye "tidsriktig", om jeg kan kalle det det. Tempoet er bra. Replikkene treffer ofte. Jeg flirer av og liker Magnhild. Ville jeg ønsket henne som venninne? Niks. Trenger du ei strandbok som ikke krever stor hjerneaktivitet, som handler om ei jente i 30-års krisa som puler rundt og som til slutt egentlig, innerst inne er forelska. Kanskje. Ja da er dette boka for deg :o)


Kilde: fått fra forlaget
Forlag: Aschehoug
Utgitt: 2013
Sideantall: 204
ISBN: 9788203354526
Utfordring: Norske forfattere, GoodReads



Puselusa i hagen - The evil eye :-)




15 kommentarer:

  1. Hehe, ja vi er ganske enige om denne, ser jeg. Morsomt at du trakk frem overskriftene, og referansene til kultur. Tenkte ikke så grundig over det jeg, men la merke til en del av dem som jeg humret litt over, inntil sidene igjen fløy avgårde..
    God helg Marianne.:) Skal kose meg med resten av Oveboka på lyd jeg nå, på biltur til Hønefoss.

    SvarSlett
    Svar
    1. Det var de som satt seg etterhvert som jeg forstod at Magnhild egentlig likte å blande seg med kulturfiffen, selv om hun i all hovedsak var der for å provosere ;)
      Kose deg i Hønefoss! Ove er en herlig grinebiter :D

      Slett
  2. Ah, digget kapitteloverskriftskribleriene (nesten et lengre ord enn høyesterettsjusti... ja, du skjønner) dine! - Mye mer enn selve boka.

    Sug og svelg, god helg 8)

    SvarSlett
    Svar
    1. Hehe.. nemlig! Akkurat den der fikk meg til å innse at det var litt forskjellig interessant i kapitteloverskriftene! Sålenge ikke historien fenget meg så veldig var det greit å finne andre ting i boka å henge seg opp i.. Og - nå har jeg et nytt ord til pustebesværordlista mi. Legges pent under K, like etter høyesteresstjusti.. og de ;)

      Slett
  3. Ser dere alle trekker fram at referansene er for tidstypiske, og jeg skjønner umiddelbart hva dere mener, men måtte gruble litt på det likevel, på hvor flinke de er, de som skriver tidløse bøker som er like aktuelle år etter tiår etter århundrer. Det er der kunsten ligger.
    Koste meg godt med disse kapittel overskiftene men tror ikke jeg gidder i denne omgang, på tross av at jeg sikkert hadde humret et par ganger.
    (man er da ikke gamlere enn at man fniser til pulings -)

    SvarSlett
    Svar
    1. Samme tanken hadde jeg. Dette med tidløse bøker. Bøker som omhandler noen grunnelement som er forbausende stabile over tid. Det samme gjelder også bilder. Og musikk. Kunstverkene blant oss :)
      Har du lest noen omtaler av Magnhild så har du definitivt fått med deg gisten i boka. Med kapitteloverskriftskribleriene mine (takk Ellikken) så tror jeg ikke det er mer å finne. Joda, man fniser her og der, og helst der gjenkjennelseseffekten er størst (og pinligst), but that's it.

      Slett
  4. Ja,disse kapitteloverskriftene var noe for seg selv og morsomt at du trakk de frem,og de fortjente det så absolutt. Ha en fin helg,Marianne:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Merkelig hvordan slike ting som denne gang kapitteloverskrifter skal feste seg i pannebrasken. De fortjente å komme ut i lyset :) Flotters helg til deg også, Beathe. Sola skinner på lyseblå legger på vestlandet! :D

      Slett
  5. Så fint du sa det om kap.overskriftene :-) Det tenkte jeg ikke over.
    Festlig! Men det morsomste var egentlig alliterasjonene du fant.

    Leste du forressten kronikken, forfatterne hadde i Dagbladet? Ang. "Magnhild"? For jeg er litt usikker nå på om jeg har "skjønt" boka?

    SvarSlett
    Svar
    1. Tenkte du på "Glattbarberte livsillusjoner"? Leste den akkurat nå, og forstår hva du mener.

      "Vi tar et oppgjør med den misforståtte oppfatningen om at 20- og 30-åra er en transportetappe fram til monogami, ikke et liv som foregår her og nå. Og vi fremmer ideen om å klare seg bra alene som et reelt og godt alternativ til å gå inn i et forhold med intensjon om at det skal vare livet ut. Vi håper vi kan bidra til å nyansere den ensidige veien til hverdagslykke, og vi håper andre følger etter."

      Inntrykket jeg fikk av Magnhild var at hun desperat prøvde å overbevise "alle" om at hun var lykkelig alene, men at hun egenlig - i bunn og grunn - faktisk savnet én mann å elske. Ref. slutten av boka med Partysvensken som forlot henne utenfor leiligheten. Dersom forfatterne med boka prøvde å fortelle at det er fullt mulig å leve et lykkelig liv som single, så syns jeg den bommet. Jeg syns nemlig ikke at Magnhild utstrålte lykke på boksidene.. Eller hva mener du?

      Slett
    2. Ja jeg tenkte på "Glattbarberte livsillusjoner"

      Magnhild virket ikke lykkelig i det hele tatt. Misfornøyd tror jeg.
      Jeg klarer ikke å se i det hele tatt at de "fremmer ideen om å klare seg bra alene...."
      Jeg opplever at hun synes avslutningen med partysvensken er trist. Men at hun liksom går videre med livet, uten å være spesielt lykkelig.

      Jeg skjønner det også slik at boken skal være "provoserende"/"fremtidsrettet", men jeg finner egentlig ingenting av dette heller i boka? Som jeg også sa i min omtale, dette er en bok som jeg også føler kan være "litt sent" ute? Det var hvert fall det jeg forsøkte å si.

      Single damer som "puler rundt" får ikke hjertepumpa mi til å slå nevneverdig raskere.

      Når de i tillegg trykker en dobbeltside i Dagbladet om dette så kjenner jeg meg altså litt rar. Fint at du også ser boka på noenlunde samme måte som meg :-)
      Da har jeg hvert fall forstått den(?)

      Slett
    3. Nei her var det lite provokativt for min del. Fremtidsrettet? Ser heller ikke helt hvor boka skal være det? At det blir mer normalt å være singel til forskjell fra å hoppe inn i ekteskapet i 18-års alderen er vel ikke akkurat nytt under solen. Ei heller det å leve ut sine ønsker og drømmer når man har penger nok til å klare seg selv. Enig med deg, at bok ikke bare er veldig tidsbegrenset, men at det også allerede er utgått på dato.

      Om vi har forstått boka? Ja si det. Jeg føler imidlertid ikke at forfatterne har klart å formidle det de i "Glattbarberte livsillusjoner" sier er målsetningen med boka. Om det er leserens feil? Se der er jeg mer usikker..

      Slett
    4. Jeg tror ikke det er lesernes feil.
      Jeg synes de selger vann som vin ;-)
      Ble uansett bare litt "paff" da jeg leste "Glattbarberte..." det var som om de snakket om noe helt annet enn det jeg nettopp hadde lest :-)

      Slett
    5. Godt uttrykk! Adoptert! Her selges vann som vin, og som vinkjennere merker vi godt forskjellen - uansett hvor mye vi ender opp med å drikke! ;-)

      Slett
  6. Ho ho! Tviler ikke på at boka her er en underholder. Herlig du har tatt deg tid til å gi oss en tur i overskrift-gaten! Underholdning det også! Grundig gjort.

    SvarSlett

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)