mandag 31. desember 2012

2012 bekjennelser...

Da ser det ut som lyset blir blåst ut for 2012 om kun kort tid, og det er på tide å ta et aldri så lite kjapt tilbakeblikk på lesemålene for året som er på hell.

2012 var første hele året jeg blogget, og jeg var derfor veldig usikker på både hvor mye og hva jeg kom til å lese. Jeg fikk likevel klort ned noen målsetninger - og slik gikk det... (detaljer HER)


Lese 100 bøker i løpet av året

Målsetningen ble justert til 85 i september, etter august-statistikkens begredelige resultat. Sommeren ble, til tross for mange timer på solsenga, mye magrere enn antatt. Det viste seg at periodene jeg trodde jeg ville lese færre bøker ble de mest effektive månedene. Jeg nådde uten stress målet på 85 og endte opp med 89 leste bøker for 2012. Det er jeg usedvanlig godt fornøyd med. Lesing skal være gøy - ikke press. Nå vet jeg bedre å planlegge for neste år!

Etter realitetssjekk og nedjustering - Lesemål i boks!


Lese minst 10 debutanter

Jeg har vært svært lite flink å lese debutanter. Det ønsket jeg bevisst å gjøre noe med. Etter opptelling av året så endte jeg på 12 debutanter!

Lesemål i boks!


Lese minst 5 forskjellige, for meg nye norske forfattere

Siden jeg ved årsinngang leste 95% engelsk litteratur så var 5 nye, norske forfattere et krevende nok mål for meg. Jeg teller imidlertid 19 nye norske forfattere på lista, og det er en GEDIGEN opptur! Jeg har (omsider) fått sansen for norsk litteratur!!!

Lesemål i boks med 4 ganger STIL!


Lese 3 klassikere

Denne satt også ganske så langt inne - helt til jeg meldte meg opp på Lesesirkelen hos Line. Jeg hadde ingen tro på at jeg klarte å pløye meg gjennom 3 stk... Når opptellingen gjøres i skrivende stund så har jeg lest ikke mindre enn 6 stk !!! Ok - den ene var kanskje "juks", for det var Knut Nærum's versjon av Peer Gynt - "Peer". Men likevel :o)

Lesemål DOBLET !!! 


Prøve å anmelde alle leste bøker

Med unntak av trilogien jeg leser akkurat nå som blir avsluttet idag, 31.12.2012 (og som skal omtales under ett) så har jeg anmeldt samtlige bøker jeg har lest i år! YESS! Det er målsetningen sin det!

I boks !!!


Fiaskoer

Så kommer de ikke fullt så suksessrike målsetningene... og de feier jeg fort og elegant over, siden jeg er veldig VELDIG fornøyd med målsetningene jeg faktisk nådde med schtiiil...

  • Bli mer aktiv på den engelske bloggen min - Den ble droppet i mai for never to resurrect...
  • Lese 52 noveller - Fiasko, endte på 19...
  • Lese ferdig "Historien om Norge" bind 1 - Katastrofe

Jeg er umåtelig klar for å gripe fatt på nok et leseår. Målene for 2013 er så godt som spikret, og de finner du HER. Denne gang skal ingen målsetninger justeres underveis -

Que Sera, Sera,
Whatever will be, will be
The future's not ours, to see
Que Sera, Sera
What will be, will be.

TAKK TIL ALLE FOR ET UTROLIG HYGGELIG ÅR I BOKBLOGGER-VERDENEN!




.

torsdag 27. desember 2012

Bokomtale - lesesirkelboka "The Monk" av Matthew Lewis

Dette var andre boller! Etter en heller rufsen start på 1700-talls litteraturen så må jeg virkelig si at det nå har tatt seg opp! "The Monk" overgikk definitivt forventningene så det holdt! Lewis var kanskje kun 19 år da han skrev boka, men fantasien overgår langt den mye eldre, samtidige forfatteren Ann Radcliffe. Med tanke på at boka ble skrevet i løpet av kun 10 uker så må Lewis ha vært proppet med inspirasjon! ..(eventuelt desperasjon og undertrykte behov!?) Uansett bakgrunn så har han virkelig fått ut noe av trykket her!

Ambrosio er abbeden på Capuchin klosteret i Madrid. Han er høyt aktet og elsket av alle og er viden berømt for sin fromhet. Hans evne til å tale til massene er kjent langt utenfor byens grenser, og når han befinner seg på talerstolen er det knapt ståplass i kirken. Det er her Antonia først møter Ambrosio og faller fullstendig for hans talegaver og sjarm. Det hun ikke vet er at godt skjult i denne religiøse mannen banker det et sterkt hyklerisk hjerte... Ambrosio holder seg oftest for seg selv innenfor klosterets porter. Han er heller aldri å se utenfor i Madrids gater. I klosteret har han en nær venn, munken Rosario. Det viser seg etterhvert at Rosario egentlig er en forkledd kvinne ved navn Matilda som har søkt tilflukt i munkeordenen. Så snart Ambrosio finner ut at Matilda er forelsket i ham blir han veldig kjapt hennes hemmelige elsker. Kyskhetsløfte eller ei, her er det tut og kjør! Ambrosio blir imidlertid fort trøtt og lei av Matilda, som alltid er tilgjengelig for sprell i sengehalmen. De seksuelle lystene hans er definitivt vekket, og han kaster derfor sine øyne på unge, søte og uskyldige Antonia. Ved hjelp av Matilda og heksekreftene hennes kommer han i kontakt med demoner i den hellige krypten under klosteret, og der gir han opp restene av sin etterhvert så frynsete moral og fromhet i sin blinde jakt på ikke bare å forføre Antonia...

Priorinnen på nonneklosteret er heller ikke akkurat en engel. Når hun finner ut at Agnes - ei av nonnene - er blitt gravid, så går hun til ekstreme ytterligheter for å skjule denne skammen slik at graviditeten ikke blir kjent utenfor nonneklosterets porter. Priorinnens kloster skal nemlig utad være plettfritt! De uhyrlighetene hun utsetter Agnes for, og ikke minst slik hun behandler Agnes sine kjære slektninger og påtroppende kjæreste, er skremmende også etter nåtidens standard. Ambrosio gjør grufulle ting mot Antonia etterhvert, men jeg syns nå priorinnen tar kaka når det gjelder gravide Agnes...

Både Antonia og Agnes har menn som kjemper for dem og deres ære. Det hadde ikke vært en skikkelig "romance" uten. Det er likevel uhyrlighetene som forekommer i og i forbindelse med begge klosterne som blir hovedplottene i historien. At denne boka ble publisert den gangen på slutten av 1700-tallet er nokså utrolig, for dette er skikkelig undergraving av kirken og de religiøse menn og kvinners sterke posisjon på den tiden. Sammenlikner man Ann Radcliffe med Matthew Lewis så er det få likhetstrekk mellom "The Monk" og "Udolpho". Der Radcliffe har hovedtyngden på beskrivende og malende uttrykk og subtile hint til følelser og begjær går Lewis rett på sak. Her er sex, incest, frihetsberøvelse og mord beskrevet konkret og direkte. Ikke noe utenomsnakk! Når både demoner og falne engler dukker opp er det ikke diskret antydet, neida - her er satan på plass, enten man vil eller ei! Fenomenet som historien om den blødende nonnen beskrives som selvfølgelig overtro, og danner opptakten til de videre overnaturlige aspektene i boka.

Det tok litt tid før boka satt seg helt, og jeg så ikke umiddelbart hvilken retning historien skulle gå. Det tok seg imidlertid kjapt opp, og jeg hadde store problemer med å legge denne gotiske romance-/skrekkromanen fra meg. Jeg hadde ikke trodd at jeg skulle bli så grepet av historien som jeg gjorde (med Radcliffe's tunge og omstendelige "Udolpho" sterkt i minnet..). Boka veksler mellom å ha hovedfokus på Ambrosio, priorinnen i nonneklosteret og jentene Antonia og Matilda og deres helter som forsøker å vinne deres hjerter. Enkelte ganger tar historien voldsomme sidestepp, og jeg glemte nesten helt ut munken Ambrosio ved en anledning. Her er action i alle retninger, men boka henger likevel godt sammen. Det er en intrikat sammenvevd historie, som både er spennende, brutalt grusom og tankevekkende på samme tid. Lewis holder nemlig ingenting tilbake når han beskriver ondskapen som kan befinne seg i hjertene på både kvinner og menn. Det finnes faktisk to søte lovestories i boka som kretser rundt Agnes og Antonia, men forfatteren hengir seg definitivt ikke til blomstrende beskrivelser av kjærligheten. Ei heller bryr han seg stort om voldsomme hyllester til den fantastiske naturen. Det er faktisk svært lite skjønnhet å spore i hele boka, og det som måtte ha vært av uskyldighet blir etterhvert ødelagt av såkalte gudstroende menn og kvinner.

Dette er ei bok som må leses. Jeg anbefaler den på det sterkeste. Jeg kan ikke sammenlikne den med noe annet jeg har lest, og den er utrolig mye mer spennende og grotesk enn hva jeg noensinne kunne ha tenkt meg fra en 1700-talls roman. Jeg er spent på hva dere andre i lesesirkelen - og eventuelt andre lesere - syns om denne boka!



Kilde: egen e-bok
Antall sider: 345
Kjøpt: Amazon Digital Services, Inc. - gratis e-bok
Språk: English
ASIN: B0082Z4YHK

(Jeg er noe kjapt ute med posting av dette blogginnlegget, det er fordi jeg ikke har internett tilgang på bloggdatoen 30.desember... - snø og snowboarding på planen :o)

tirsdag 25. desember 2012

Konverteringsoppskrift oppdatert !!!

Nå har jeg oppdatert oppskriften "Hvordan få norske e-bøker konvertert til Kindle-format" med følgende:
  • Ny Calibre-versjon nr. 0.9.11
  • Nye programtillegg/plugins versjon 5.2.2

Husk, at dersom du oppdaterer til ny Calibre-versjon så bør du også oppdatere til nye programtillegg. Dette for å få optimal utnyttelse av oppskriften.

Oppskriften finner du som vanlig HER.

Som ellers - ved problemer, mail meg på:  mykindlejoy@gmail.com
Lykke til!

Ha en fortsatt fin julefeiring og godt nytt år!



mandag 24. desember 2012

fredag 21. desember 2012

Ebok-utlån en særdeles kort lykke???


Ikke før har jeg annonsert at jeg har lånt min aller første ebok med suksess fra Ryfylkebiblioteket så tipser Bokofilia meg om følgende artikkel på NRK.no idag (direktelink:HER)

Prøveavtale om e-bokutlån blir ikke forlenget


Kan dette være mulig??? Hvordan i all verden kan det gjøres erfaringer med ebok-utlån fra biblioteken på få uker...??? Forstå det den som kan....

Jeg tar meg den frihet å legge hele artikkelen fra NRK.no's kulturside her:

""Norsk bibliotekforening reagerer etter at prøveprosjektet med utlån av e-bøker i bibliotekene ikke blir forlenget. Det skjer før prosjektet har kommet skikkelig i gang. 


PRØVEORDNINGEN
  • Prøveordningen innebærer at bøker som omfattes av innkjøpsordningen for voksen skjønnlitteratur i år blir kjøpt inn parallelt som e-bøker og papirbøker.
  • Det betyr at 160 titler i 2012 er gjort tilgjengelig som e-bøker, og kan lånes ut i de utvalgte bibliotekene fram til 1. juli neste år.
  • Buskerud fylkesbibliotek var først ute med å nytte seg av ordningen.
  • For 14 dager siden kom Ryfylkebiblioteket med, mens Troms fylkesbibliotek er i startgropen. Problemer med tekniske løsninger er hovedårsaken til at det har gått så tregt.

– Det er synd prosjektet ikke blir forlenget. Det er synd for bibliotekene, men også for forfattere og forlag. Vi hadde trodd at vi endelig kunne komme i gang med utlån av e-bøker. Nå er det tilbake på stedet hvil, sier nestleder Anette Kure i Norsk bibliotekforening til NTB. Kulturrådets prøveprosjekt startet 1. januar i år, og omfatter sju bibliotek/biblioteksammenslutninger, men bare to har kommet i gang med utlån. 


UENIGE OM FJERNLÅN

Bibliotekforeningen ønsket å forlenge prosjektet. Det gjorde også Kulturrådet. Rådet sendte i oktober et brev om dette til forhandlingspartene, det vil si Forleggerforeningen og Forfatterforeningen.

– Vi fikk et ganske likelydende svar i november, der de stilte seg positive til forlengelse, men stilte visse betingelser. Den ene gikk på selve databaseløsningen, den andre på måtene bibliotekene er organisert på. De ønsket ikke at flere biblioteker skulle gå sammen om e-bokutlån, sier konstituert seksjonssjef Arne Vestbø i Kulturrådet til NTB.

I et brev til Kulturrådet skriver Forleggerforeningen at de ikke ønsker «fjernlån av ebøker, derfor må prøveprosjektets lisenser bare dedikeres til enkeltbibliotek».

Forfatterforeningen misliker «en modell der e-bokutlåns-lisensene under innkjøpsordningen distribueres til bibliotekgrupper som hver for seg vil virke som en sentral for de underliggende bibliotek i regionen eller området».

Kulturrådet ba Norsk Bibliotekforening om råd, og Bibliotekforeningen mente at prosjektet burde videreføres slik det opprinnelig var planlagt. «Et formål for et prøveprosjekt bør være å kunne teste ut og samle inn kunnskap om ulike modeller», svarte Norsk Bibliotekforening til Kulturrådet. 


AVSLUTTET FØR DET KOM IGANG
 
Forsøket blir avsluttet nesten før det er kommet i gang. Det er i dag bare et fåtall av de sju bibliotekene eller biblioteksammenslutningene som er med i ordningen som har kommet i gang med utlån.
– Selve prøveprosjektet er jo bare halvveis. E-bøkene som kjøpes inn i år, kan foreløpig lånes ut fram til 1. juli neste år, og det gjenstår å avklare hva som skjer med de bøkene bibliotekene allerede har fått tilgang på. Det kan jo også være at vi setter i gang et nytt prøveprosjekt, sier Arne Vestbø. 


SMÅTT OG PUSLETE
 
– Når prosjektet nå blir avsluttet, får vi et veldig begrenset erfaringsgrunnlag. Dette blir veldig smått og puslete, sier Anette Kure.
Hun viser også til at lånerne er utålmodige etter å komme i gang med e-bokutlån.
Til tross for at så få bibliotek har kommet i gang med utlån av e-bøker i 2012, vil ikke Arne Vestbø i Kulturrådet karakterisere prøveprosjektet som mislykket.
– Vi skal vurdere hvor mye prøveprosjektet har å bety for innkjøpsordningen, og jeg antar at prosjektet har vært med å sette e-bøker til bibliotekene på agendaen og har fått fortgang i ting. Så vi mener dette har vært vellykket, men dette skal vi gjennomgå grundig, sier Vestbø.
Også Kristen Einarsson i Forleggerforeningen håper å dra nytte av prosjektet.

– Nå skal utlånet av bøkene fra 2012 fortsette ut første halvår i 2013, og jeg håper vi får erfaringsdata derifra som vi kan lære av, sier han til NRK.no.

Kristen EinarssonKristen Einarsson, direktør i Forleggerforeningen, synes det er udramatisk at prøveprosjektet ikke blir videreført. 

DEPARTEMENTET ØNSKET IKKE Å GRIPE INN

Kulturdepartementet har tidligere ikke ønsket å gripe inn for å få til en permanent, felles ordning for utlån av e-bøker fra norske bibliotek.
– Kulturrådets prøveprosjekt for utlån av e-bøker skal etter planen avsluttes 30. juni 2013, og skal evalueres. Dette vil danne utgangspunktet for en alminnelig ordning for utlån av e-bøker fra norske bibliotek, uttalte statssekretær Kjersti Stenseng i Kulturdepartementet i slutten av oktober.
(NTB/NRK)""

I mangel av bedre ord...: BAAAHHHH...!!!! 



torsdag 20. desember 2012

Utbrettspike i Dagbladet reklame! :o)

Hvem hadde trodd at ebokhyllami skulle havne som innlegg i Dagbladet's "Digitale Julegaver"? Og ikke minst med meg selv som utbrettspike..

Nuvel - til poenget. Reklameavisen "Digitale Julegaver" skulle ha et innlegg om lesebrett, og da de googlet på nett etter potensielle lesebrett-eiere/ebok-lesere så ble bloggen MIN funnet! Det var jo svært så hyggelig da! Mediaplanet ville nemlig intervjue en e-bok leser istedenfor å reklamere for konkrete lesebrett, og i den forbindelse ble jeg stilt noen spørsmål som jeg svarte på etter beste evne. Vips - så ble ebokhyllami og jeg reklamefyll før jul. Her er resultatet :o)




Om jeg er en av Norges mest leseglade er jeg ikke helt sikker på, men at jeg er nååget over gjennomsnittet opptatt av ebøker og lesebrett - ja den kjøper jeg!
:o)


.

tirsdag 18. desember 2012

Bokomtale - "12:21" av Dustin Thomason

Ifølge dem som tror på dommedagsprofetier så går verden under på fredag. Ikke hvilken som helst fredag folkens, men kommende fredag - altså 21.12.2012 !!! Denne datoen er regnet som siste datoen i en 5125 år gammel syklus i den meso-amerikanske kalenderen. Det finnes selvfølgelig flere tolkninger av hva denne datoen, og slutten på kalenderen, vil bety. En av dem er at datoen markerer dommedag eller en tilsvarende katastrofe. Andre tolker det som at denne fredagen vil bli en markant overgang for menneskeheten fra slik vi kjenner verden...

Det som ihvertfall er helt sikkert er at skolerte Maya-professorer  mener at det ikke finnes noen som helst indisier som peker i dommedagsretning, og at ideen av at det som kalles The Long Count Calendar slutter i i 2012 er totalt misvisende i forhold til Mayaenes historie og kultur. Hva som er riktig får vi vel vite på fredag? :o)

Uansett om man er troende eller ei, så har ihvertfall Dustin Thomason brukt 21. desember 2012 som tema for boka si, og hva var da mer naturlig enn å starte på denne 11. desember, altså forrige uke. Jeg må jo si jeg kvapp litt til, for første kapittel i boka het nemlig "11. desember"... ohh lala.. ;o)

To uker før 21.12.12 og vi befinner oss i Los Angeles. Alt er stille og rolig, og dr. Stanton tar sin sedvanlige sykkeltur, dropper hunden av hos eks-kona som har bosatt seg på båten sin, og drar til laboratoriet hvor han jobber. Stanton studerer en foreløpig ikke-kurerbar prion-sykdom (skrapesyke, infeksjonssykdom i hjernen hos sau og geiter, er én type prion-sykdom - ja, jeg måtte google da jeg leste boka...). En telefonsamtale fra et sykehus i nærheten kontakter ham fordi de har en case han absolutt bør ta en titt på. En ukjent pasient med en ukjent sykdom har nemlig dukket opp på sykehuset. Samtidig har Chel Manu, en stjerne innenfor Maya-studiene, fått uventet besøk på museumet der hun jobber. En person hun vet jobber på det svarte markedet for Maya-antikviteter ønsker at hun skal oppbevare en bag på kontoret for ham. Det viser seg etterhvert at det som befinner seg i bag'en er sjelden vare - en eldgammel kodeks fra den klassiske Maya-perioden.

Stanton får sine verste anelser etterhvert som han jobber med den ukjente pasienten. Hvert eneste symptom han finner forvirrer og skremmer ham. Dette er en form for prion-sykdom som ser ut for å gi ofrene søvløshet for så å ta livet av dem til slutt. Chel Manu på sin side sitter på en illegal gjenstand som mirakuløst har overlevd alle århundrene intakt. En uvurderlig kodex fra en glemt by hvor hennes forfedre bodde. Denne ekstraordinære kodeksen, som viser seg er skrevet i det skjulte av en kongelig skriftlærd, ser ut for å inneholde svaret på hennes livsverk og til en av historiens store gåter - hvorfor Maya-kulturen mer eller mindre forsvant over natt. Og nå ser det ut for at vår egen sivilisasjon står på randen til å oppleve det samme. Det er kun dager til 21.12.12, og Stanton og Chel slår seg sammen for å prøve å løse gåten og redde menneskeheten fra undergang...

Dustin Thomason
Bildekilde: bn.com
Joda, her er det forutsigbar action så det holder, men det dukker også opp uventede hendelser innimellom. Boka følger standard oppskrift for suksess, og selv om ikke språket er til å ta bølgen av, så trengs ikke det for å få fram spenningen. Temaet er interessant, og forfatteren gjør en god jobb med å bygge opp plottet. Kanskje litt vel forutsigbar kjærlighetshistorie, men prionsykdommen gav historien kant. Litt om Maya-kulturen lærte jeg også underveis, selv om jeg kanskje skulle ønske å lære enda mer! Mayaene var jo viden kjent for bl.a. sine matematiske og astronomiske systemer og kulturen deres syns jeg er spennende!

Underveis syns jeg boka minnet sterkt om Michael Crichton sine thrillere, og er du fan av ham ville jeg absolutt tatt en titt på denne. Jeg kan anbefale boka som en "easy read" uten at den på noe tidspunkt ble kjedelig. Slutten ble imidlertid noe tam. Jeg forventet at den skulle ende med en KLABAAANG! Det gjorde den ikke... så bit ikke negler. Men - vil du ha litt action før fredag så må du kjappe deg! Det kan være for seint på lørdag...dersom verden er gått heden :o)


Kilde: egen e-bok
Antall sider: 337 pages
Forlag: The Dial Press (August 7, 2012)
Solgt av: Random House Digital, Inc./Amazon
Språk: English
ASIN: B007SGLZD0



Close to truth...?  :o)

...

søndag 16. desember 2012

Jeg har lånt min første e-bok fra biblioteket!

Etter barnesykdommene ble kurert på Ryfylkebiblioteket er nå e-bok utlånet oppe og sviver. Intet mindre enn en stor begivenhet, spør du meg! Superenkelt var det også - jeg er mektig imponert! Ikke var det noe fiks-fakserier å få dette til å fungere heller, for programvaren som kreves på PC er kun standard - Windows MediaPlayer, Adobe Reader og Adobe Digital Editions. Mao. programvare som de absolutt fleste av oss har installert allerede.

Som tidligere nevnt er det påkrevd å være registrert hos ett av de syv Ryfylke-bibliotekene som er gått sammen om løsningen før man kan låne bøker, men når det er gjort så er det like enkelt å låne som å kjøpe e-bøker på hvilken som helst nettbutikk. Man logger seg på med unikt lånenummer og personlig passord og kan bla i utvalget som foreløpig er på 158 e-bøker fordelt innenfor Krim/Spenning/Andre romaner/Noveller/Dikt og ett skuespill. E-bøkene legges i Lånekorga og når man er ferdig kan man enkelt klikke på hver bok og velge Last Ned. Elegant!

Utlånsperioden er i utgangspunktet 14 dager, og om du ønsker å forlenge denne er det mulig for ytterligere 14 dager. Etter utlånsperioden er utløpt vil e-boka rett og slett slutte å fungere. Skal bli spennende å se hvordan akkurat det forløper.

Så her sitter jeg, med ei av Ryfylkebiblioteket-avdeling-Strand's første e-bøker til låns. Jepp - dette var litt av en gavepakke for oss med lesebrett! Lenge leve teknologien :o)


Velkommen til Ryfylke E-biblioteket !!!




.

fredag 14. desember 2012

Digitalbok Touch lesebrett test / review

OPPDATERING NOV.2016:
Digitalbok Touch ser ikke ut for å eksistere lenger etter oppkjøpet til Tanum.



ENDELIG! Dette har jeg ventet lenge på! Et norsk, veldig godt lesebrett som kan koples direkte mot en nettbutikk for direkte kjøp av e-bøker! Og det også med ett-klikks funksjon! YESS!

Jeg tror Digitalbok nå har kommet med et lesebrett som kan bli en braksuksess!!! (Og det sier jeg, som i utgangspunktet har giftet meg med Amazon på livstid... :o)

Digitalbok Touch kom inn dørene her idag, og jeg har nå hatt en time og to intens knotting for å sjekke de mest vanlige funksjonene (smådetaljer kommer i en senere utgave...)


I pakken fant jeg:
  • Digitalbok touch lesebrett
  • USB-kabel for tilkobling til PC/Mac
  • Lader
  • Beskyttelsesomslag
  • Øretelefoner 
  • Enkel og veldig brukervennlig håndbok ble sendt meg på norsk i velkomstmail fra Digitalbok før jeg mottok brettet. NICE!
(PS! Jeg er ikke betalt for å skrive denne omtalen, bare så det er sagt. Jeg er kun en happy e-bok nerd... ;o)


Hardware

Et solid rammeverk som definitivt kan konkurrere med Kindle! Dette føles ikke plastikk-ish, det er stivt og stramt, ligger veldig godt i hånden, har lett avrundede hjørner og fargen er matt antrasittgrå/sort. Skjermen er en 6" e-inc pearl med 800x600 oppløsning, 16 gråtoner og med bra kontrast! Sammenliknet med Kindle føles kontrasten litt mindre, men overhode ikke noe problem. VELDIG BRA!

Under skjermen ligger 5 knapper. Først en HJEM-knapp som tar deg til hjemmesiden din, en Tastatur-knapp som bringer frem det virtuelle tastaturet der du måtte trenge det, i midten ligger en 5-veis-knapp som har piltaster opp/ned/høyre/venstre og OK i midten, deretter kommer en "gå tilbake til forrige side"-knapp og til slutt kommer en "oppdater siden" knapp. I tillegg - og dette er virkelig rosinen i pølsa - så har dette brettet mine kjære "bla fram/tilbake i boka" knapper langs både venstre- og høyresiden av brettet. Som betyr, at du kan ligge i senga og enkelt bla med en hånd, både med venstre og høyrehånda. Ingen touch for å bla side som vi nå må på Kindle. (Største ulempe med Kindle Touch synes jeg. Et gedigent tilbakesteg fra Kindle Keyboard som nettopp har disse knappene). På Digitabok Touch får vi begge deler. JATAKK :o) Ellers er brettet pent og ryddig med kun en veldig diskret Digitalbok TOUCH  logo øverst over selve skjermen. VELDIG BRA!!!

Vekten på lesebrettet er kun 225 gram. Tenk litt på det når du sitter der med et par tusen bøker i hånden...! Det er nemlig 4Gb minne på selve lesebrettet. I tillegg kan man kjøpe en Micro SD brikke med opp til ytterligere 32Gb. Denne følger ikke med! (Kindle Touch har ikke mulighet for ekstra brikke). Her kan du mao lagre også musikk og lydbøker i tillegg til e-bøker uten å måtte tenke for mye på lagringsplass. VELDIG BRA!

Medfølgende cover

I pakken følger også et cover til beskyttelse av lesebrettet. Supert! (Det følger f.eks. ikke et standard cover med Kindle og det er det første man kaster seg over og bestiller i tillegg så snart lesebrettet er i hus!) Digitalbok Touch coveret er sort og har en veldig praktisk magnetlås. Dersom man justerer innfestningsbøylene (som er av bøyelig metall) så sitter også brettet godt fast i coveret (noe jeg ikke registrerte ved første øyekast). Coveret er lett, har en matt skinn-lookalike overflate og er en flott beskyttelse om du som meg drar på lesebrettet overalt :o) VELDIG BRA! 

Programvare

Første ikonet på HJEM-menyen tar deg til mappen for "Nylig Lest", og her legger dine siste bøker seg. Enkelt å finne fram til den/de bøkene du leser for øyeblikket. Hendig! Neste mappe "Dokumenter" samler alle bøkene dine. Her kan du sortere etter boktittel, tid, type dokument, forfatter eller størrelse på boka. Det er ikke mulig å lage undermapper! (Likt som Kindle, med andre ord). Det er en snedig liten detalj pr. bok og det er at du direkte kan se hvor mange prosent av bøkene du har lest! Tredje ikonet er ikonet for "Audio". Siden jeg ikke har lagt inn en lydbok eller musikk ennå så har jeg ikke testet dette!

Fjerde ikonet, "Digitalbok", kobler deg til Digitalbok's netthandel. Dersom du ikke er tilkoplet wi-fi så ber den deg kople deg på. Siden du får opp hos digitalbok.no er sortert for deg og du finner følgende valg:
  • Aktuelle bøker
  • Nyheter - norske ebøker
  • Nyheter - engelske bøker
  • Norske bestselgere
  • Engelske bestselgere
  • Ebøker under kr. 80,-
  • Mine bøker
Digitalbok har altså gjort et utvalg for deg. Dette syns jeg er veldig bra! Nederst finner du et fritekst søkefelt hvor du kan skrive inn ønsket boktittel direkte. Her kan også språk velges - norsk eller engelsk. VELDIG BRA!!!

Femte ikonet, "Filbehandler", tar deg til en tradisjonell filbehandler slik at du ser hvilke filer som ligger på lesebrett-disken. Her kan du bla i ebok/musikk/dokument/bildefiler.

Siste ikonet, "Innstillinger", gir mulighet for å endre fonttype, dato/tid, sette tid for hvilemodus, sette ønsket bilde for hvilemodus, kople til wi-fi, sette drm-innstillinger (sette din egen adobe digital editions bruker-id/pw) og en knapp for et par tilleggspreferanser. VELDIG BRA!

Overføring av e-bøker mellom PC og Digitalbok Touch

Dersom du ikke kjøper bøker direkte fra lesebrettet så kan disse enkelt overføres fra PC til Digitalbok Touch via kabel. Kople den medfølgende USB-kabelen i lesebrettet, så i PCen. Du blir på lesebrettet spurt om du vil kople deg til PC. Ok. Gå så til Filbehandler på PC og du finner lesebrett-disken som egen diskstasjon. For å legge bøker, musikk, andre dokumenter over på brettet - copy og paste inn i de respektive mappene. Digital Editions mappa skal ha e-bøker, Music skal ha musikkfilene osv. Enklere kan det ikke gjøres! Når du kopler lesebrettet fra PC så er dokumentet lagt i korrekt mappe og er blitt tagget med NEW. VELDIG BRA!

Lydbok

Jeg har som sagt ikke testet lydboka, men har ingen grunn til å tro at den er like bra som alle andre lydavspillende dingser. Den leser MP3 filer enkelt, og med medfølgende ørepropp er det bare å laste inn og kjøre play  :o)

Konklusjon

Jeg ble utrolig positivt overrasket over dette brettet, og jeg tror dette er det absolutt beste alternativet for lesebrett-entusiaster i Norge nå. DIgitalbok Touch leser norske e-bokfiler direkte, det er kjapt, har en solid utførelse, god skjerm, veldig bra lagringskapasitet og godt virtuelt tastatur. Et stort stort pluss er bla fram/tilbake knappene på sidene i tillegg til touch!!! Man er heller ikke bundet til Digitalbok sitt bokutvalg, bare så det er sagt. Lesebrettet leser ebok-filer fra alle ebok-leverandørene i Norge. Bibliotekene bruker også e-pub formatet, så her er det bare tut og kjør.

Hvor finner man Digitalbok Touch?  --   HER   :o)



Ikke helt - men nesten, Stavanger igår :o)


.

onsdag 12. desember 2012

Kindle kunst!

Det lages kunst av det meste. Jeg trodde imidlertid ikke jeg skulle få se dette - en print on demand bok, bildebok. Og gjett hva bildene er av?

Sjekk ut bloggen Junkculture og finn det ut HER.

Og prisen på boka? Ca. kr. 30,- NOK.

Vel er jeg Kindle-frelst, men det får være måte på. 56 ødelagte Kindle-skjermer i egen utgivelse?!

Det skal de imidlertid ha: kreativiteten lenge leve :o)


Påfyll fra oven i Stavanger idag - kan det kanskje bli som dette?

mandag 10. desember 2012

Digitalbok Touch på vei hjem til meg!

Idag fikk jeg meg en super overraskelse. Det viser seg at det helt nye Digitalbok Touch lesebrettet er på vei hjem til meg i posten. Yeyyhh! Jeg og mange med meg har vært veldig nysgjerrige på om dette brettet svarer til forventningene. Jeg var ikke så veldig glad i det forrige lesebrettet fra Digitalbok nemlig, men dette - dette har jeg sett fram til! Så snart jeg får det mellom mine klamme fingre så skal det testes, og resultatet skal jeg poste her på bloggen.

Stay tuned for Digitalbok Touch lesebrett test !!!





søndag 9. desember 2012

Bokomtale - "En Kule" av Tom Kristensen

Nå jafser jeg i meg lydbøker her! Det å nyte fremfor å sluke ble glemt et øyeblikk. Alibiet får være at jeg leser 1001-lesesirkelboka "The Monk" parallelt. Den nyter jeg (ihvertfall leser langsomt), faktisk! Nuvel, tilbake til boka som har tatt fra meg nattesøvnen 2 netter på rad og som har lært meg hvorfor lydbøker kommer i 5-minutts intervaller...

Mads Hammer blir etter en tids arbeidsledighet etter sin jobb i Stockholm Securities ansatt i et annet aksjemeglerselskap, den mellomstore bedriften Finanspartner i Oslo. Utad virker firmaet solid og med god økonomi, men etter tørke i markedet de siste par årene så sliter Finanspartner. De trenger en god deal med stor gevinst for å komme seg ovenpå. Det planlegges derfor en aksjehandel i det skjulte. En aksjehandel som etterhvert viser seg å ikke følge gjeldende lover og regler. Så langt derifra. Firmaet er gjennomgående korrupt, og Mads Hammer er den nye "ferskingen" som utnyttes. Han settes i prøverommet, det minste kontoret Finanspartner kan oppdrive, og blir ubønnhørlig drevet med altfor knappe tidsfrister og kravet på seg til å få til en kule - som er kodenavnet for 100 millioner kroner inn til firmaet på én jobb! Det Mads finner ut etterhvert er at forgjengerne hans på prøverommet fikk en brå slutt i Finanspartner. En begikk selvmord og en annen havnet i fengsel...

Entrepenørselskapet Trosvik & Partners har gjort en oppfinnelse, det nye materialet Plastitt, som kan brukes til å bygge lavkosthus. Trosvik & Partners blir det selvsagte valget for en såkalt "pump-and-dump" operasjon, og Mads Hammer blir uvitende hovedpersonen i noe som etterhvert kan vise seg å bli den største finanssvindelen i Norge. Med lugubre kontakter i Florida's underverden, korrupte finansmenn med kontroll på hvordan skatteparadisene kan utnyttes og torpedo'er til å gjøre det skitne arbeidet for seg blir Mads Hammer jaget fra stokk til vegg. Det blir en jakt på liv og død hvor både konen til Mads og et milliardbeløp står på spill.

Tom Kristensen
Bildekilde:
Kongsberg Krimfestival
En Kule var debutboka til Kristensen. Den kom ut i 2001 mens han selv var administrerende direktør i et finansieringsselskap. Snakker meg om å stå med begge beina i materien! Jeg vil tro at det er nok å ta av fra finansverdenen som vi andre (mindre engasjerte..) ikke helt har oversikten over, for å si det pent. Boka og spenningen er bygget klokt opp. Etter en forsiktig start, med subtile hint mot retningen boka kom til å ta, tok den seg kraftig opp etterhvert. Det er med solid overbevisningsevne Kristensen forteller om aksjehandel i gråmarkedet, skatteparadisenes fortreffeligheter og hvordan man med de rette kontaktene og kunnskapene kan sno sine surt ervervede kroner forbi den norske skattefuten. Tørt stoff? Ikke det minste! Her kom spenningstopper på løpende bånd, og selv om jeg ante hvem det ene sorte fåret i saueflokken var, så kom løsningen som en overraskelse! Hovedpersonene kunne kanskje hatt litt mer kjøtt på beina, men de var likevel troverdige i settingen. Her var det finanssvindelen som stod i sentrum, og da trenger ikke karakterene underbygges side opp og side ned. Det var plenti nok annet å ta av :o)

Jeg fullførte nettopp Kristensens aller siste utgivelse, Korsbæreren, og tenkte at det skulle mye til for å "toppa driden" (godt Stavanger-utrrykk!) - for Korsbæreren var meget bra!  Debutboka En Kule var nesten like god, og egnet seg også utmerket som lydbok. Med over 12 timer intens handling etter en litt forsiktig start så hadde jeg noen livlige døgn med Christoffer Staib på øret. En fortreffelig innleser som klarte å holde trykket alle de 12 timene uten å gå i fella å overdramatisere hendelser. Veldig bra! Med fare for å overdosere på Tom Kristensen så kommer jeg til å kjøpe meg nok ei lydbok, den neste i serien med tittel Hvitvasking. Finansthrillere på øret ser ut for å bli vintergreia mi i år. Kanskje også i alpinbakken? Kven kveit ;o)


Kilde: egen lydbok, MP3
Utgitt: 2009
Forlag: Lydbokforlaget
Språk: Norsk Bokmål
Spilletid: 12t. 18min.
ISBN: 9788242141002
Innleser: Christoffer Staib



Led meg inn i fristelse! Whistler/Canada

En smakebit fra "The Monk" av M.G. Lewis

Idag titter jeg igjen innom Mari's Smakebit på Søndag med 1001-lesesirkelboka "The Monk". Dette er en gotisk roman utgitt i 1796, og skrevet av en nittenåring i løpet av 10 uker. Jeg må si jeg er riiimelig imponert!!! Jeg var nemlig litt skeptisk til å lese nok en 1700-talls roman etter "Udolpho" som vi pløyet oss gjennom forrige måned med slit og møye.

Dette var imidlertid noe helt annet! 40% uti boka finner jeg fremdeles dydige skjørtekanter og sitater (bla. fra Macbeth, denne gang), men duverden - her spes det i tillegg på med banditter og mord, spøkelser i slottstrappene, bortføringer og fysisk utfoldelse - både i og utenfor ekteskapet. Lewis var kanskje kun 19 år da han skrev boka, men fantasi (og egne erfaringer?) overgår langt den mye eldre, samtidige forfatteren Ann Radcliffe. (Ihvertfall sålangt hun var villig til å dele med oss i "Udolpho"-boka).

Bort med landskapsmalende og pittoreske franske fjellandskap og fram med rå 1700-talls action. Vi går inn i boka der den rasende anstanden ved navn Cunegonda er blitt kidnappet og holdt fanget på et overnattingssted langs veien. Anstanden holder en kommende nonne under oppsikt slik at hun ikke finner på noe sprell før hun tar nonne-eden og går i kloster. En ung og viril mann vil imidlertid gifte seg med nonnen in spe, og da må anstanden settes ut av spill.

"As the periode of her Lady's elopment drew nearer, Cunegonda's rage increased. I verily believe that spight and passion would have killed her, had I not luckily discovered her prepossession in favour of Cherry Brandy. With this favourite liquor she was plentifully supplied, and Theodore always remaining to guard her, the gag was occasionally removed. 

The liquor seemed to have a wonderful effect in softening the acrimony of her nature, and her confinement not admitting of any other amusement, she got drunk regularly once a day just by way of passing the time."

Lewis går altså heller ikke av veien for skjenking av eldre kvinner for å holde dem under kontroll. Her er det bare å meske seg i fordums gleder og intriger :o)


Eia var vi der igjen og fikk tint opp kroppen.... Eleuthera, Bahamas






fredag 7. desember 2012

ENDELIG E-BOK UTLÅN !!!

En gledens dag! Omsider! Nå er Ryfylkebiblioteket endelig igang med utlån av e-bøker, og vi kan få låne e-bøker døgnet rundt - uansett hvor vi befinner oss. Fantastisk!!! Det har vært en lang vei mot mål, sånn ca. 4-5 år lang vei mot mål - men den som venter på noe godt.. osv!

Man må ha lånekort i et av Ryfylkebibliotekene for å kunne låne e-bøkene, noe som jeg foreløpig mangler. Derfor har jeg heller ikke fått låne meg ei ebok for testen's skyld. Jeg skal imidlertid sporenstreks til utlånsavdelingen på det lokale biblioteket for å få meg lånekort og satser på å komme med tilbakemelding så snart jeg får lånt meg ei bok.

Ryfylkebiblioteket har valgt en løsning der det er et avgrenset antall eksemplarer av hver bok. Det vil si, at dersom det er tre personer som låner den samme boka på likt, så er det ikke mulig for andre å låne denne før ei blir levert tilbake. E-boka kan lånes for to uker om gangen, og det er ikke nødvendig å gjøre noe for å levere den tilbake. Etter 2 uker blir filene ubrukelige, og de blir da regnet som returnert. Som Ryfylkebiblioteket sier: "Du slipper å tenke på sinte bibliotekarer" :o)

Rent teknisk trenger man Windows Media Player, Adobe Reader og Adobe Digital Editions. Jeg gleder meg som en unge til å teste!

GRATULERER til Ryfylkebiblioteket !!! :o)


Morgen over Ryfylke

.

onsdag 5. desember 2012

Bokomtale - "Doppler" av Erlend Loe

Først: Jeg ELSKER coveret på denne boka, og ikke har vel et cover passet bedre med innholdet i ei bok enn denne. Min første bok av Erlend Loe, og jeg flirte fra start til mål. Ikke fordi den var så ustyrtelig morsom, men fordi jeg bare vet at jeg kommer til å slenge rundt meg med sitater fra denne boka i flere år fremover :o)

Boka handler om Andreas Doppler, en mann - som etter å ha mistet sin far og ikke minst etter å ha hatt et kraftig fall på sykkelen - bestemmer seg for å leve i skogen som jeger og sanker. Doppler har både kone og barn, og etterhvert et barn til på gang (kona kommer nemlig og besøker ham i teltet i skogbrynet fra tid til annen, hovedsakelig fordi han har et stort lem), men ingenting får ham tilbake til sivilisasjonen - bortsett fra skummet melk da. Skummet melk MÅ han ha! (Tilbake til coveret - nemlig, derfor :o) Siden Doppler også har sluttet å jobbe erkjenner han at den eneste måten å overleve på er å gå tilbake til bytteøkonomien. Har han noe å bytte, må det vel være mulig å få seg skummet melk uten å betale med penger? "Min far er død. Og i går tok jeg en elg av dage. Hva kan jeg si. Det var den eller meg." Doppler dreper elgen med kniv, parterer den og klarer å få istand en bytte-deal med en lokal kjøpmann på ICA ikke langt fra skogbrynet. Skummet-melka er reddet! Doppler leverer kjøttet og kjøpmannen skal sette skummetmelka ut bak butikken så Doppler kan hente den når han vil. Doppler liker nemlig ikke folk, og vil ha så lite å gjøre med dem som mulig. "Jeg liker ikke folk. Jeg liker ikke det de gjør. Jeg liker ikke det de er. Jeg liker ikke det de sier." Et sosialt behov er han ihvertfall ikke plaget av. Doppler har Bongo, teltet, den drepte elgkua og skummetmelka. Hva mer trenger man da? Toblerone! Og det er slik han møter Düsseldorf, mannen med andre verdenskrig i stua...

Herfra og utover i boka blir det bare særere og særere. Doppler har tatt til seg Bongo (den drepte elgkua's kalv) som adoptivsønn og lever livet som skogens mann. Han bygger seg etterhvert en totempæl  til ære for sin avdøde far, og på totempælen blir både faren, sønnen og Bongo hedret. Mer fra den lille boka vil jeg ikke fortelle, men lev i visshet om at denne er svært så spesiell. Og morsom. For ikke å si absurd! I bunn så tar boka et oppgjør med dagens pengesamfunn og hvordan dette påvirker oss mennesker.  Den tar opp status og prestasjonsjaget vi mennesker blir utsatt for og hvordan det meste vi foretar oss sirkler rundt det å være flink. Doppler har nemlig heller ikke noe til overs for flinkhetspresset, og blir nesten stresset av at den yngste sønnen Gregus, som etterhvert får lov å bo hos Doppler i teltet noen dager om gangen, lærer seg rimelig kjapt både å lese og regne. Han er allerede som barn altfor flink! Hvordan det går med Doppler, sønnen, Düsseldorf og Bongo til slutt? Les boka! Jeg sier, bare les den! :o)

Kilde: egen e-bok
Forlag: Cappelen Damm
Utgitt: 2009
ISBN: 9788202327484
Språk: Norsk
Ant. papirsider: 158
Format: epub



Ikke direkte skummetmelk-kopling, men RÅSA er det :o)


.

søndag 2. desember 2012

November - lesemål og bekjennelser

November føyer seg pent inn i rekken av det jeg kaller normale lesemåneder, ihvertfall når det gjelder mengde bøker og variasjon i sjanger. Språk er det litt verre med. Begynner jeg rett og slett å bli norskfiksert? Jeg gjorde flere gode bokvalg, og holdt meg utrolig nok til lesemålet denne måneden. Den største prestasjonen er imidlertid de 25% jeg leste fra lesesirkelboka The Mysteries of Udolpho. Den tyngste boka jeg har påbegynt i overskuelig fortid, utfordrende så det holdt, men likevel overraskende bra!

Jeg har funnet meg en ny, norsk favoritt også! Tom Kristensen og Korsbæreren tok meg med storm, og jeg har allerede kjøpt min andre bok av forfatteren. Jeg ble også veldig positivt overrasket av ei bok jeg egentlig trodde var en lettvindt "kiosk-roman", nemlig En Overflødig Kvinne av Rabih Alameddine. Utrolig god og gripende historie om en annerledes kvinne fra Libanon. Slutten på måneden leste jeg to lettleste bøker fra hhv. Jostein Gaarder og Erlende Loe. Begge to "nye" norske forfattere for min del som jeg kommer til å lese mer fra. Interessant november med andre ord.

Jeg må heller ikke glemme, at november ble måneden da jeg klarte å lytte FERDIG min aller første lydbok! Det var en så stor suksess at jeg allerede er igang med lydbok nr. 3! Første lydboka var Håkan Nesser's Det Grovmaskede Nettet, de neste to er begge lydbøker fra Tom Kristensen. Hans siste bok Korsbæreren, og nå lytter jeg til hans aller første med tittelen En Kule. Bøkene laster jeg ned på mobilen og propper i ørene hver gang jeg er ute med hunden eller igang med kjedelig husarbeid. At jeg ikke har klart dette tidligere forstår jeg ikke! Men nå - NÅ er jeg igang! :-)

 Følgende 8 bøker ble fortært:



Oppsummering
  1. Jeg har heller ikke lest noen debutant denne måneden, men har likevel god samvittighet for det.
  2. Jeg har lest tre nye, norske forfattere. Tom Kristensen, Jostein Gaarder og Erlende Loe. Alle tre veldig gode på hvert sitt vis, men med Tom Kristensen klart øverst på tronen!
  3. Av sjangere så har jeg vært innom litt av hvert i november også. Jeg har lest thriller (Korsbæreren), krim (Det Grovmaskede nettet og Blodets Bånd), noe som nesten kan betegnes som en historisk roman (En Overflødig kvinne), en tolket myte (Angus Drømmebæreren), 1700-talls gotisk roman (The Mysteries of Udolpho), kjærlighetsdrama (Appelsinpiken) og en roman som stiller seg någet kritisk til forbrukersamfunnet (Doppler).


Statistikk

Språk: 7 bøker på norsk(!) og 1 bok på engelsk
Land representert: 1xLibanon, 3xNorge, 2xEngland, 1xScotland, 1xSverige
Antall klassikere: 1
Kvalitet: 2x5'er, 2x4'er, 3x3'er og 1x2'er
Bøker kjøpt: 16
Bøker fått/mottatt: 3
Bøker nedlastet gratis: 2


Målsetninger

Nå er lesemålene for 2013 iferd med å bli nokså spikret, og jeg føler meg rimelig (?) sikker på at jeg skal klare å nå de fleste av dem jeg har satt meg. Det er viktig å være optimist! Og dersom målsetningene går rett vest, ja så er det enda viktigere med optimisme. Lesemålene kommer definitivt ikke til å ta nattesøvnen min, men det er alltid kjekt å ha noe å strekke seg etter. For å sitere Lines Bibliotek: "Hvis du ikke setter deg mål, har du heller ingen anledning til å mislykkes. Og det å mislykkes er mye av poenget med å sette seg mål." Nemlig! Jeg er allerede klar for 2013! Er du?

Og over til min andre hobby - fotografering! Jeg kunne ikke stå for denne ;-)


Dagens konklusjon: Size DOES matter!

.

lørdag 1. desember 2012

Bokomtale - "Appelsinpiken" av Jostein Gaarder

Appelsinpiken er en roman for ungdom skrevet av Gaarder i 2003. Boka er oversatt til 43 språk  og er ei av ikke mindre enn 16 skjønnlitterære bøker fra forfatteren. De fleste kjenner kanskje Gaarder best fra boka Sofies Verden, som i 1995 ble regnet som verdens mest solgte roman med et opplag på ikke mindre enn 30 millioner eksemplarer. Jammen ikke verst av en norsk forfatter! Selv har jeg ikke lest suksessboka, men har rett og slett begynt på Appelsinpiken istedenfor.


Boka handler om 15-åringen Georg som finner et langt brev fra sin avdøde far, gjemt i Georgs gamle barnevogn. Georg var bare 4 år da faren gikk bort, men kan likevel erindre små øyeblikk sammen med ham. Brevet til Georg forteller kjærlighetshistorien mellom faren og Appelsinpiken, hun som senere ble Georgs mor. Det er en nydelig kjærlighetshistorie, om lengsel og håp, ungdommelig overmot og hvordan ting ser ut for å være skjebnebestemt. Brevet fra faren får Georg til å tro på kjærligheten, samtidig som det gjør savnet av faren enklere å bære. Georg bestemmer seg for å skrive ei bok sammen med sin avdøde far, og boka er Jostein Gaarder's Appelsinpiken. Boka veksler mellom å bli fortalt av Georgs far - brevet - og av Georg selv og hvordan hendelsene rundt oppdagelsen av brevet har påvirket hele Georg's familie. For det er ikke kun Georg som har mistet en far, det er også foreldre som har mistet sin sønn og en kone som har mistet sin mann. I boka fletter Georg sin nylig skrevne særoppgave om Hubble-teleskopet inn i farens fortelling om Appelsinpiken. Det er en fin kopling, som delvis visker vekk grensen mellom liv og død, far og sønn. De gjør et felles prosjekt. Sammen. Det første, som også blir det siste. Den lille boka er en hyllest til kjærligheten og hvorfor man må gripe den når man opplever den. Ingen vet hvor lenge man blir på denne jord. Boka tar også opp de større spørsmålene rundt jordens tilblivelse, universet og hvordan Georg ser på seg selv oppi det hele. Jeg fant boka stemningsfull og rørende. En tankevekker. Lev nå. Carpe Diem..

Kilde: egen ebok
Utgitt: 2011
Forlag: Aschehoug
Ant. sider: 175
ISBN: 9788203196782





.