onsdag 30. mai 2012

Sommer-giveaway !!!

Det er sommer (nesten)! Det er sol! Det er lesetid på stranda veldig snart! Det er med andre ord på tide med den tidligere annonserte sommer-rydd-og-gibort'en min! :-)

Jeg har nemlig fått ryddet i bokhyllene våre og registrert alle(!) bøkene i nettdatabasen "LibraryThing". (Forøvrig en super database å registrere bøkene sine i, for de har direktelink til 5 norske bokdatabaser. Her var det svært lite å legge inn manuelt!) Mer om LibraryThing HER.

Ryddejobben avdekket imidlertid det jeg hadde fryktet - vi har en mengde duplikate bøker! Noen av disse har jeg lyst å gi bort til dere, resten havner nok på bruktbutikken i Stavanger. Det er viktig å spre gledene :-)

Jeg har pakket bøkene sammen i 6 forskjellige sommerpakker. Du kan være med i trekningen på en, flere eller alle bokpakkene. Trekningen blir foretatt fredag 8. juni, med andre ord i god tid før "normal" sommerferiestart. Her er det bare å prøve lykken, med eller uten solfaktor!

Pakkene inneholder følgende:


Pakke 1 - Engelsk, Sci/Fi
Hubbard, Heinlein og Stanley Robinson er en fin "startpakke" for sci/fi wannabee's :-)


Pakke 2 - Engelsk, Dean Koontz
Tror jeg har flesteparten av Koontz. Han skriver thrillere med innslag av skrekk, sci/fi, krim og satire. Veldig gode bøker!


Pakke 3 - Engelsk, Terry Pratchett
Pratchett er herlig, og skriver ganske så humoristisk fantasy! Enten liker man forfatteren, eller så syns nok ganske mange at han er rimelig fjern. Nå har du sjansen til å prøve :-)


Pakke 4 - Engelsk, Alexander McCall Smith
Dette er to bøker i serien "The No.1 Ladies Detective Agency". Handlingen foregår i Botswana og er en herlig blanding av lett "krim" og dagliglivet i Gaborone. Omtale av en av bøkene i serien finner du HER.


Pakke 5 - Engelsk, Crichton og Reilly
Action/Thrillere! Crichton kjenner vel de fleste, han har bl.a. skrevet Jurassic Park bøkene. Reilly skriver action på stereoider!


Pakke 6 - Norsk, Ludlum og Smith
Den eneste norske pakken. Ludlum har skrevet bl.a. de tre Jason Bourne bøkene. Wilbur Smith trenger vel ingen nærmere intro :-)


Her er det bare å melde seg på i kommentarfeltet under her. Ingen stunt kreves for å delta. Jeg kommer til å bruke random.org for utvelgelse. Fristen er som nevnt torsdag 7. juni. Trekningen foretas fredag 8. juni :-)

Lykke til !!!



.

tirsdag 29. mai 2012

NY-frelst !!!

Omsider hjemme etter en fantastisk tur til New York! Kan bare si WOW! Nytt sparefond er opprettet, for her skal jeg tilbake! Til tross for skiftende vær så klarte vi å presse utrolig mye inn på de 3,5 dagene vi hadde der borte, og likevel føler jeg at vi kun skrapte på toppen av isberget når det gjelder hva å se og hva å gjøre.

Planen var å besøke Barnes&Noble. Det prioriterte vi faktisk ikke etterhvert. Det ble "information overload", så vi måtte prioritere med hard hånd. Med tanke på at jeg prøver å unngå å kjøpe papirbøker var kanskje det lurest - sånn i lengden, og ikke minst vektmessig. Vi hadde nok å dra på, for å si det sånn....

Her er noen bilder fra oppholdet :-)


Turen gikk fra Stavanger via London til New York med Virgian Atlantic

Torsdag er shoppingdag!
Her er min kjære venninne utenfor factory outlet'en Woodbury. Her var det mye bra! Tilbrakte 5 timer, trodde det skulle være haugen på nok. Kunne vært her dobbelt så lenge. Shopping på stereoider






Fredag er sightseeing på menyen! 
Her står jeg i en sightseeingbus på vei ned 7th avenue og downtown. Super måte å se NY på! Vi var innom de aller fleste severdighetene på turen, inkl. Empire State Building, Chinatown, Little Italy, Ground Zero osv.




 Lørdagen er til fots rundt i sentralt sentrum.
Kunne igrunnen bare sittet her - på Times Square - og sett på livet! Konserter, danseshow, militæroppvisninger, korpsmusikk og rare turister ;-)




 En mengde kule, og ikke minst høye, byggverk!





 Brooklyn Bridge - Her spiste vi på River Cafe - en fantastisk gourmet restaurant med utsikt over Manhattan Skyline.




Søndagen - på to hjul!
Og her er damerne på sykkeltur i Central Park sammen med fiffen :-)



 Fra Central Park

  
Trenger jeg å si at dette kan anbefales på det sterkeste?!? :-)




.

tirsdag 22. mai 2012

New York here I come...

Da går turen til New York på jentetur for pinsen. Onsdag til mandag på sightseeing, shopping, bokhandlerbesøk og sykkeltur i Central Park.

Min lille, røde Kindle blir med på turen og jeg gleder meg masse! Denne gang blir ikke nettbrettet med, så det blir ingen oppdatering før tidligst mandag. Internettfri tur. Det er lenge siden det :-)

Ha en fantastisk flott pinse alle sammen! Det er jo meldt strålende vær i sør-Norge til en forandring! Så får jeg dra til NY, med paraply i veska. Det er meldt regn til midt på fredagen...

Pytt pytt - evig optimist uansett :-)








.

søndag 20. mai 2012

Bokanmeldelse - "Frihetens Vinder" av Lois Leveen

Fra den ene kampen til den andre. Variasjoner har det vært nok av denne måneden. Denne siste boka er intet unntak. Den handler om slaveriet og kampene mellom nord- og sørstatene i USA fra midt på 1850 tallet.


Først litt om innholdet

Boka er basert på en bemerkelsesverdig sann historie. Det er en inspirerende fortelling om en dristig og uredd dame og hennes vilje til å ofre sin egen frihet for å endre historiens gang. Hele livet har Mary vært slave hos den rike Van Lew familien som bor i Richmond, Virginia. Men når datteren i huset, Bet, bestemmer seg for å sende slavepiken Mary til Philadelphia så hun kan få seg en utdannelse så må hun forlate sin egen familie, mor og far, for å kunne oppnå friheten.

Livet i nordstatene gir Mary nye vennskap, en kjærlighetshistorie og en helt annen utdannelse enn hun trodde i utgangspunktet. Valgene hun gjør leder henne like inn i midten av organisasjonen som har begynt å jobbe for avskaffelse av slaveriet. Mary har fotografisk hukommelse og husker også ordrett ting som hun hører og blir derfor et meget nyttig medlem i organisasjonen. Mens nasjonen er på nippet til å bryte ut i krig så trosser hun lovene i Virginia og returnerer til Richmond for å ta seg av sin nå syke far og for å kjempe for frigjøring. Under dekke av å være slave i huset til president Jefferson Davis klarer Mary å bringe uvurdelig informasjon både om krigens gang og presidentens planer videre til motstandsgruppene. Idet det ser ut som at alt arbeidet for å få slutt på slaveriet endelig skal betale seg så lærer Mary imidlertid - alt har en kostnad, også friheten.


Min evaluering

Lois Leveen
Dette er virkelig en bemerkelsesverdig historie om en uredd slavekvinne, og historien blir fortalt av en i mitt syn meget begavet forfatter! Boka er full av interessante karakterer, ikke bare Mary, og tok meg rett inn i tidsperioden for slaveriet - før og under borgerkrigen i USA. Historien er levende, persongalleriet mer enn troverdig og beskriver lengslene, håpet og motet som drev slavene mot den endelige friheten.

Boka bærer preg av at Leveen har gjort grundig forarbeide. Dette er definitiv en av de beste historiske skjønnlitterære bøkene jeg noensinne har lest om denne tidsepoken og slaveriet. Det er nokså utrolig at dette er debutboka til Lois Leveen. Språket flyter, jeg er hele tiden tilstede i historien og full av beundring for motet som Mary utviser i ganske så spesielle og noen ganger skremmende situasjoner. At boka baserer seg på en sann historie gjør den enda mer spesiell. Kan absolutt anbefales!


Min rating

+ av 5



Kilde: Leseeksemplar fra Cappelen Damm
Utgitt: 2012
Språk: Bokmål
Antall sider: 453
ISBN: 9788202386429




Moraine Lake, BC, Canada


.

fredag 18. mai 2012

Bokryggpoesi #5

Vel blåst og overstått fryktelig vestlandsvåt syttende mai! For første gang var jeg inne hele dagen! Flyttet meg bare i bil hjem til Madla og deltok i det tradisjonelle etagildet til brunch. Idag er det imidlertid sol og fint, så snakker meg om dårlig timing!!

Det er heldigvis blitt fredag igjen og bokryggpoesi-dag. Denne gang på rim :-)




Jenta på klippen
Gutta på tur
Et spørsmål om skyld
En morders signatur



.

torsdag 17. mai 2012

Bokomtale - "Arrival and Departure" av Arthur Koestler

Etter å allerede ha lest to bøker fra tiden rundt 2.verdenskrig denne måneden fortsatte jeg like så greit med "Arrival and Departure" som jeg fant i bokhylla her hjemme. Fortsetter med andre ord i samme tidsepoke.

Denne boka tar imidlertid opp konflikten mellom moral og hensiktsmessighet mer enn den handler om selve krigen. En småinteressant, liten historie jeg er glad for at jeg leste.


Først litt om boka

Peter Slavek, tidligere medlem av kommunistpartiet i Ungarn, har klart å rømme fra hjemlandet sitt og kommer til "Neutralia", et nøytralt land basert på Portugal. Før han kom seg unna fikk han selv føle de skrekkelige uhyrlighetene som var i ferd med å oversvømme Europa i krigens kjølvann. Peter ble nemlig torturert nesten til døde for sitt engasjement i den sosialistiske revolusjonen, og han sliter med mareritt og psykiske problemer som ettervirkninger av dette.

I "Neutralia" treffer han på en psykiater som han kjente som barn. Han møter også Odette, en ung og vilter og hjemløs pike, og blir vilt forelsket i henne. Peter blir imidlertid dradd mellom politikk og kjærligheten til Odette og får til slutt et mentalt sammenbrudd som også paralyserer den ene foten hans. Han begynner å gå i terapi hos Dr. Bolgar, og hun finner "røttene" til Peter's mentale tilstand, en rekke traumatiske hendelser fra hans yngre dager i tillegg til torturen i hjemlandet i løpet av krigens første par år. Hvordan klarte Peter å holde ut den fryktelige torturen han ble utsatt for? Hva skjedde egentlig i barndommen som har gjort ham så mentalt ustabil? Og, vil nå egentlig reisen til USA være løsningen på problemene?


Min evaluering

Mai er visst blitt måneden for utvidelse av mitt litterære perspektiv! Igjen en annerledes bok, en bok hvor forfatteren tydeligvis er fasinert av de psykologiske resultatene av fangenskap og tortur. Hva gjør at en person knekker eller holder ut det ene skremsels-scenariet etter det andre? Boka viser en god innsikt i den menneskelige psyke og vi får et godt bilde av Peter og de mentale utfordringene som han er blitt og stadig blir utsatt for.

Boka handler lite om selve krigen og er mer fokusert på to parallelle dialoger. Den ene mellom Peter og Dr. Bolgar om hans mentale tilstand. Den andre om politiske teorier og filosofier som var populære blant liberale, europeiske intellektuelle på den tiden. Selv om emnene som tas opp er spennende i seg selv så synes jeg ikke at boka er veldig engasjerende. Den blir noe tam og blir ikke så detaljert som jeg etterhvert ønsket at den skulle være. Det skrapes kun i overflaten på interessante temaer som jeg trodde ville bli enda mer belyst. Ei grei nok bok, ganske atmosfærisk, men kanskje noe utdatert?


Min rating

av 5



KildeEgen bokhylle
Paperback: 192 pages
Publisher: Penguin 1969; New Ed edition (1969)
Language: English
ISBN-10: 0140029583



Hipp Hipp :-)



.

tirsdag 15. mai 2012

Bokanmeldelse - "The Castle" av Franz Kafka

Da har jeg lest min første klassiker av året. Det var en .. ehh.. interessant opplevelse, i mangel av bedre ord. Har du lest Kafka? Ikke? Det bør prøves! Garanterer deg noe fullstendig annerledes, det skal være sikkert og visst!


Først litt om boka

Handlingen er satt til en fjerntliggende landsby mer eller mindre permanent dekket i snø. Landsbyen er dominert av et slott og dets stab med diktatoriske og en aldri så liten smule seksuelt rovdyraktige byråkrater.

Hovedpersonen K. er landmåler og ankommer landsbyen etter å ha blitt leid inn av det lokale Slottet. Formodentlig for å gjøre jobben sin. Istedenfor å begynne å jobbe finner han ut at han kanskje ikke er blitt tilkalt likevel?! Raskt bryter han et antall lover som han ikke visste eksisterte engang, og logikken bak disse er langt fra innlysende.

For å gjøre en veldig lang historie veldig kort: K. kommer seg aldri inn på Slottet og han får aldri snakket med ansvarshavende som leide ham inn som landmåler i utgangspunktet. Ingen veier fører her til Rom... Boka slutter midt i "noe". That's it. That's The End...


Min evaluering

Historien utforsker relasjonen mellom individet og makt og stiller spørsmålstegn med hvordan landsbyboerne så villig underkaster seg en autoritet som kanskje bare befinner seg i deres felles fantasi. Greit. Deretter faller jeg av. Fullstendig! Dette er nemlig en uhyrlig bisarr opplevelse hvor jeg føler at alt og alle går i ring. Noe skjer, men det er jammen ikke lett å vite hva! Det eksisterer ingen fremdrift i historien og det er som man befinner seg i et drømmeland hvor alt det merkverdige og snodige på en måte er fullstendig akseptert. Det finnes ingen start, ei heller noen slutt på noe. Ingenting ser ut for å ha et poeng, men kanskje det er poenget i seg selv?

Boka er mer en beskrivelse av en situasjon enn at den har et distinkt innhold. Den er tung og lang og jeg syns den er temmelig mørk i beskrivelsen av hvor ubrukelig og absurd livet er. Slottet står der, i full skrud synlig for enhver, men ingen oppnår noengang å bli godkjent og akseptert inn dørene. Det er fullstendig uoppnåelig. Historien er så fullstendig surrealistisk og fjern fra noe som helst annet jeg har lest at i så måte så var dette et mesterverk i forvirringens kunst. Og kanskje det var hele poenget. Enten så elsker du dette bisarre oppspinnet av en bok, eller så er du som meg - du sliter deg gjennom fordi du har bestemt deg for at du absolutt skal fullføre denne klassikeren, tross alt, på ren trass...


Min rating

Fjern, fjern og fjernere enn fjern. Jeg skulle så gjerne pusse min glorie og si at, joda - her har Kafka såvisst skrevet et mesterstykke, men denne gjorde ingenting annet enn å trøtte meg ut... Min neste (hvis noen) Kafka-bok blir eventuelt en av hans noveller. Her trengs en mykere overgang til den kafkaske besynderlige og absurde verden :o)



Kilde: Sambo'ens bokhylle
Paperback: 336 pages
Publisher: Oxford University Press, USA; Reissue edition (July 26, 2009)
Language: English
ISBN-10: 0199238286
ISBN-13: 978-0199238286



Giraffen har ingenting med boka å gjøre - trur eg... ;-)

.

mandag 14. mai 2012

Det nye Kindle 5 lesebrettet også med farge?

Ikke bare er neste generasjon Kindle antatt å komme med innebygget lys, men nå går ryktene enda lenger. Kan det faktisk være at vi omsider kommer til å få et Kindle lesebrett både med lys og farge, men likevel beholde den utrolig behagelige e-ink skjermen for lesing?

Kravet til en farge-Kindle har vært rimelig konstant siden e-leseren ble introdusert på markedet, og nå høres det nesten ut som det skjer noe i den retningen!

Dette er ikke direkte en ny spekulasjon, men den har litt mer vekt nå enn tidligere. Det er allerede lekket informasjon angående ny lysteknologi for den nye Kindle'n, som Nook Simple Touch with Glowlight blir levert med. DigiTimes, ikke det mest pålitelige, men desto mer informative taiwanesiske bladet, påstår nemlig nå at leverandører av farge e-leser komponenter får forespørsler i så store mengder at det må grunne i releasedato allerede i andre halvpart av 2012.

Jeg ville vel ikke stolt 100% på DigiTimes når det gjelder denne informasjonen, så dette er ikke en bekreftelse på reelle fakta, men DigiTimes har hatt oftere rett enn  feil. Så får vi se da, om vi får en skikkelig god nyhet i veldig god tid før jul i år. Man kan jo alltids håpe! Disse ryktene setter ihvertfall en stopp for mine egne planer om å studere nøyere Nook Simple Touch with Glowlight nå når jeg reiser til New York i pinsen :-)



Just relaxin'... Kenguru i en park i Perth :-)





.

søndag 13. mai 2012

Bokomtale - "Kvinnen i kjøleskapet" av Gunnar Staalesen

Utrolig hva man finner i hyllene! Jeg har gjenlest den første boka jeg leste av Gunnar Staalesen, og den leste jeg første gang på videregående tidlig på 80'tallet! DET er mange år siden det!

Det morsomme er, at jeg husket ingenting - INGENTING - av boka annet enn at den handlet om en kvinne som ble funnet i et kjøleskap i Stavanger! Snakker meg om "erase all / reboot" når det gjelder skolepensum! Jeg tror jeg må ha fortrengt det meste jeg leste i norsktimene på skolen de tre årene. Traumatisk periode i livet kan man jo lure på, for å si det sånn :-) Nuvel...


Litt om boka

Varg Veum blir kontaktet av en eldre kvinne som er bekymret for sønnen sin, Arne. Han jobber offshore i Nordsjøen og har en leilighet i Stavanger som han bor i når han er hjemme på rotasjon. Han kontakter alltid sin mor når han er onshore, men denne gang har hun ikke hørt et eneste ord og er blitt bekymret for om noe kan ha skjedd. Hun kontakter Veum for å få ham til å undersøke saken. Veum drar til Stavanger og finner leiligheten som Arne leier. Der finner han ingen Arne, men derimot et kvinnelik uten hode som er stappet inn i Arne's kjøleskap!

Utleieren, en eldre kone som bor i 1.etasje, kan hjelpe Veum litt på vei, for hun hørte et voldsomt bråk i leiligheten helgen før. Da hadde Arne, som normalt ikke engang hadde besøk, en fest sammen med 5 andre mennesker. Veum begynner å nøste i saken, og etterhvert forgreiner den seg både inn i prostitusjonsmiljøet i Stavanger samt på høyere plan i oljeindustrien. Hvilken kopling er det mellom et velrennomert, amerikansk oljeselskap og Ole Johnny som startet karrieren sin med å selge porno fra bakrommet? Hvilken rolle har Laila Lusken, en forsoffen prostituert, i saken? Og hvem slår ned Veum i leiligheten til Arne i Stavanger? Avsløringen kommer som en stor overraskelse!


Min evaluering

Dette er for meg en ganske så festlig bok. For det første fordi jeg bodde i Stavanger på det tidspunktet boka ble skrevet og kjenner meg selvfølgelig veldig godt igjen, for det andre så hadde jeg en far som jobbet offshore i oljeindustrien akkurat da, og hvem var det ikke som på det tidspunktet kjente til en "Ole Johnny"og to som solgte porno fra bakrommet... Omtalen min er selvfølgelig veldig farget av disse fakta :-) Men det er faktisk en veldig bra bok, uansett bakgrunn.

Her er det nemlig veldig mange, ukjente parametre. Du vet aldri helt hva som skjer. Veum får hjelp av de merkverdigste karakterer, og nøster seg sakte men sikkert mot løsningen. Politiet blir underveis involvert og tar Veum ut av etterforskningen, men på Veum's vis så betyr ikke det særlig mye for hva han foretar seg. Boka er ikke så tykk, faktisk bare på 176 små sider. Men historien er kompleks nok,og troverdig nok til at dette ble et veldig hyggelig gjensyn med ei bok jeg fullstendig hadde glemt :-)


Min rating

av 5



Kilde: Egen bokhylle
Forlag: Gyldendal
Utgitt: 1981
Språk: Bokmål
Antall sider: 176
ISBN: 8205131694



Vårblomster fra hagen i mai



.


lørdag 12. mai 2012

Bokomtale - "Fortellingen i Fiolinen" av Natasha Solomons

En nydelig perle av en bok av en for meg fullstendig ukjent, britisk forfatter. En kjærlighetshistorie som utspinner seg før og under utbruddet av 2. verdenskrig.


Litt om boka

Elise Landau er en overklassepike fra Wien. Hennes far er forfatter og hennes mor en meget velrenommert sangerinne. De omgås i all hovedsak Wien's rike og berømte. Familien Landau er imidlertid også jøder. I slutten av 30-årene begynner det å bli utrygt i Wien for jødene, og Elise blir sendt avgårde til England, og Tyneford gods, for å jobbe som hushjelp. Elise's søster og hennes mann får seg visum til USA i siste liten, mens Elise's foreldre blir igjen i Wien.

Elise ankommer Tyneford våren 1938. Det er et fantastisk, gammelt gods ved ei bukt ut mot havet. Som overklassepike fra Wien har hun overhode ingen erfaring som hushjelp, hun vet ingenting om England bortsett fra at hun sannsynligvis kommer til å hate oppholdet. Mens tjenere pusser sølv og serverer drinker på plenen bærer Elise morens usannsynlig dyre perlekjede under uniformen og skaper furore ved å danse med godseiersønnen Kit. Men krigen nærmer seg og verden endres, og Elise endrer seg med den. På Tyneford lærer hun at det faktisk er mulig å være mer enn en person, og at det er mulig å elske mer enn en gang i livet.


Min evaluering


Dette var en nydelig fortelling om en ung pike som må legge sitt gamle, overklasseliv bak seg og takle verden, krigen og hushjelp-rollen helt alene i et ukjent land. Det var en veldig troverdig bok. Jeg er ikke veldig begeistrert for overstadig romantiske bøker, men denne hadde en så var og fin undertone at jeg ikke kunne legge den fra meg. Forfatteren gjør en fantastisk jobb med å beskrive livet på Tyneford, og det er som jeg selv går rundt i det gamle godset, kjenner luktene, hører lydene og latteren fra kjøkkenet.

Elise vokser til å bli en sterk kvinne, og det er ikke uforventet at hun forelsker seg i godseiersønnen Kit. Som tidligere del av overklassen har hun en helt annen holdning og sterkere meninger om mangt og mye enn de andre tjenerne. Derfor føler hun seg også veldig dradd mellom to verdener. Hun passer ikke helt hjemme blant servitører og hushjelper, men hun er likevel ikke en del av herskapslivet på godset. Solomon balanserer Elise fint mellom disse to ytterpunktene, og tegner et nydelig, men også troverdig bilde av tiden, atmosfæren og livet som Elise lever.

Kjærlighetshistorien er nokså selvfølgelig, og slutten av boka kommer heller ikke som noen stor overraskelse. Det som overrasket meg mest var faktisk fortellingen i fiolinen! Jeg dras i to retninger når det gjelder akkurat den. Jeg tror jeg er mest skuffet, for jeg fant den verken poetisk eller filosofisk. Effekten av akkurat det poenget fikk jeg ikke med meg, og for ikke å komme med noen spoiler så kan jeg igrunnen ikke si noe mer. Boka må leses for å forstås :-)  Jeg likte imidlertid veldig godt skrivemåten til Solomons. Språket flyter og beveger meg og flytter meg definitivt tilbake i tid, til England og Dorset og hvordan krigen også sterkt påvirket dem som bodde ute på landsbygda. Vel verd å lese for en romantisk historiker!


Min rating 

(-) av 5


Kilde: Leseeksemplar
Forlag:  Cappelen Damm
Utgivelsesdato: 13.04.2012
ISBN: 9788202370534
Språk: Bokmål
Innbinding: Innbundet
Originaltittel: The Novel in the Viola
Antall sider: 400







.

torsdag 10. mai 2012

Bokryggpoesi #4

Det er fredag og tid for bokryggpoesi igjen. Denne gang var det ikke så vanskelig å finne bøker, for jeg er midt oppi registrering av alle bøkene mine på nettet så halve bokhyllene ligger og flyter på stuegulvet.... Mye arbeid med biblioteksprogrammet, det skal være sikkert, men ikke så galt at det ikke er godt for noe :-)





Queen of angels
Across the sea of suns
Into a dark realm
Shadowplay




Andre bokrygg-poeter

Leselyst
Av en annen verden
The witch from the north
Beathesbokhylle
Sånn går no dagan...



.

Favorittforfatter på G? Easy peasy :-)

Anette's bokboble spør, og for første gang er jeg med på dette boktema. Det var nemlig ikke vanskelig å svare i det hele tatt. Min desiderte favoritt på G er og blir:


George R. R. Martin! 

For vi har vel lov å velge G på fornavn? Det var nemlig ikke tvil i min sjel. Jeg nyter nemlig å hensette meg mange hundre år tilbake i tid, hvor riddere var bolde, konger var mektige, intrigene var mange og komplekse og hvor et snev magi, ulver og drager hele tiden lurer i utkanten av historien. 

Jeg haler serien "A Song of Fire and Ice" ut så langt jeg kan - 5 mursteiner av noen bøker - hele tiden foran TV-serien. På den måten får jeg nyte den dobbelt opp!

Og hvem kan vel stå for denne herlige karakteren, da. Han minner meg om min gamle morfar som fisker! Herlig type, og nå skriver han på den sjette boka i serien, "The Winds of Winter" som er planlagt utgitt i løpet av året. Gleder meg til fortsettelsen :-)



Puseluska vår våkner opp...



.

onsdag 9. mai 2012

Nook Simple Touch with Glowlight - SHIPPING OPPDATERING!

Jeg sjekket for sikkerhets skyld med Barnes&Noble kundeservice nå idag og fikk beskjed om følgende når det gjelder shipping til Norge:

"Unfortunately, we don't ship outside the United States yet. I also doubt that we will be in the next few months."

Da jeg spurte om de faktisk kom til å sende Nook'en internasjonalt i det hele tatt, var svaret:

"We don't have plans yet. There is no roll-out from the upper management to do so as well."

Så da får vi foreløpig pakke snippesken og dra over den store pytten en tur - eller kontakte vår kjekke onkel i Amerika... Ikke akkurat svaret jeg ønsket!






 

tirsdag 8. mai 2012

Bokanmeldelse - "Insurgent" av Veronica Roth

Boka ble spist med hud og hår fra igår til idag. Den godeste Roth klarte det jeg var noe usikker på, nemlig å fortsette "Insurgent" der "Divergent" slapp. Og det jeg er glad for er at jeg forhåndsbestilte denne til Kindle'n min så jeg slapp å gå rundt og huske på lanseringsdato.


Litt om boka

Det å skrive litt om denne boka uten å komme med spoilere er som å bevege seg i vann uten å lage krusninger på overflaten. Handlingen er så mettet med inntrykk at jeg nesten gikk i "system overload", og å konkretisere hva boka dreier seg blir nesten umulig uten å røpe noe. Jeg forsøker meg likevel...

*** INGEN SPOILERE ***

Et valg kan forvandle deg - eller det kan ødelegge deg. Men hvert valg har konsekvenser. Spesielt nå. Det er uro i alle fraksjonene etter tankekontroll angrepet som avsluttet boka "Divergent" og Tris Prior må fortsette å prøve og redde dem hun elsker, og seg selv, mens hun forfølges av sorg  og fortvilelse. Foreldrenes død, at hun måtte drepe Will og nesten tok livet av Tobias er nesten nok til å knekke henne.

Krig truer mens konfliktene mellom fraksjonene og deres ideologier gror. Som alltid i krig må man ta stilling til side, Tris og Tobias er ikke lenger helt ærlige med hverandre og hemmelighetene de har for hverandre bare øker. Begge to er avvikere - divergent - fra sine fraksjoner, og forskjellen på de sanne fraksjonsmedlemmene og avvikerne får større og større betydning for historien. I den gryende krigen skifter venner og også familiemedlemmer side, personer blir tatt til fange og gjort til prøvekaniner for enda frykteligere tankekontroll serum og tilsynelatende uvenner viser seg å være plantede spioner i andre fraksjoner.

For å komme igjennom tilværelsen må Tris fullstendig akseptere sitt avvik selv om hun ikke helt vet hva hun kanskje mister og må forsake på veien for å gjøre så. Slutten er en stor overraskelse, og jeg røper vel ikke mye med å si at det blir LENGE Å VENTE ETT ÅR på fortsettelsen!


Min evaluering

Jeg må få igjen pusten! Jeg begynte igår ettermiddag på boka og sovnet rundt 02:00... Før frokost ble resten lest, for å si det slik. Dette var i mine øyne en stor suksess fra Veronica Roth! Det er alltid vanskelig å komme med andre-boka i en planlagt trilogi etter pangstarten hun fikk med debutboka "Divergent".

Jeg syns det var utrolig bra at boka bare startet der "Divergent" sluttet. Ikke noe hopp i tid eller sted - de er fremdeles på toget - så vi mister ikke et eneste sekund av handlingen. Det finnes heller ikke noe tre siders sammendrag av første boka. Historien flyter bare videre som om det ikke er gått et år siden vi leste starten. Dette kaster oss som lesere rett inn i full action. Herlig! Men, det krever jo at du husker hvor historien sluttet, ellers er du noe lost det første kapittelet i boka :-)

Historien tar av i flere retninger enn man skulle tro, og jeg var aldri helt sikker på hva som kom til å skje. Det droppes små hint gjennom hele boka, men slutten var fullstendig uforventet og kom med et pang! Kjærlighetshistorien mellom Tris og Tobias/Four er det eneste konstante gjennom boka, selv om denne også får seg noen skudd for baugen.

Roth har her klart å bygge videre på en suksess og gjort den enda større. Likte du "Divergent" kommer du til å elske "Insurgent"! Jeg er spent på hva dere andre synes :-)


Min rating

Uten tvil

av 5


Format: e-book
File Size: 799 KB
Print Length: 544 pages
Publisher: Katherine Tegen Books (May 1, 2012)
Sold by: Amazon Digital Services
Language: English
ASIN: B00655U3WE






.

Nook Simple Touch with Glowlight - et bedre alternativ enn Kindle i Norge?

Det nye lesebrettet fra Barnes and Noble som lyser i mørket - Nook Simple Touch with Glowlight - er en direkte konkurrent til den planlagte Kindle 5 som også etter sigende skal komme med mulighet for lys i displayet. Forskjellen på disse to lesebrettene kan være avgjørende for norske brukere!

Det er ikke å komme utenom at DRM låsen som Amazon setter på alle lesebrettene og e-bøkene sine er irriterende for dem som ønsker en noe enklere norsk hverdag. For meg som i all hovedsak leser engelske e-bøker er ikke dette et problem. Ei heller om jeg ønsker å lese norske e-bøker på Kindle'n min, jeg konverterer kun e-bok fila. MEN - ikke alle lesehester er like komfortable med PC programvare og konverteringsarbeid.

Nook Simple Touch with Glowlight har derfor tre store fordeler for en norsk lesebrett wannabe:
  • Den leser norske e-bøker direkte! Dvs. Nook leser det norske EPUB formatet uten behov for noe konvertering!
  • Glowlight versjonen er allerede tilgjengelig på markedet!
  • Den fysiske nettbrettkvaliteten er like god som Amazon's Kindle Touch uten Glowlight funksjonalitet. Jeg har kladdet på flere tidligere versjoner av Nook til å være sikker på det, selv om jeg ikke har hatt den nyeste versjonen i hende.

Prisen på den nyeste versjonen er $139.

Nook Simple Touch with Glowlight shippes foreløpig ikke internasjonalt. 

Jeg syns kanskje du burde ta en titt dersom du i all hovedsak leser norske e-bøker! Du kan selvfølgelig også lese Amazon sine e-bøker på denne Nook'en, da må du bare kjøre e-bok fila kjøpt på Amazon via en konvertering først. Dersom du ønsker en oversikt over alle features for Nook Simple Touch with Glowlight så finner du den HER.

Nedenfor følger en kjapp, liten videosnutt fra YouTube på den nye Nook Simple Touch with Glowlight.

NB! - Shipping oppdatering HER.




Jeg er ikke gått over til "den andre siden", men jeg ser jo - at dersom man ikke er så stødig i PC bruk så vil kanskje terskelen over til Kindle være noe stor fra en ordinær papirbok.

Jeg reiser til New York i pinsen, og da skal jeg jammen få lagt mine klamme fingre på en Glowlight versjon bare jeg finner en Barnes & Noble butikk. Skal jammen google litt og se hva jeg finner :-)






.

mandag 7. mai 2012

Bokanmeldelse - "Lucifers Evangelium" av Tom Egeland

Nok en Bjørn Beltø bok er fortært i forrykende tempo, og jeg sitter her og gliser. Fornøyd! :-) Selv om "oppskriften" Egeland bruker er nokså identisk for Beltø-bøkene, så blir jeg stadig overrasket. "Lucifers Evangelium" var intet unntak.


Først litt om boka

Bjørn Beltø, vår arkeologiforskende albinovenn med dårlige nerver, må igjen forlate Oslo og trygge omgivelser for å gi seg i kast med et internasjonalt mysterium som starter i Ukraina. Denne gang er han litt mindre villig til å gripe oppgaven, men når han får i hende et gammelt manuskript hvor teksten er skrevet på et pergament av ukjent opprinnelse så våkner nysgjerrigheten nok engang.

Historien starter med en rekke drap gjort på bestialt måte, der ofrene også blir bløgget. Parallelt med Beltø's mysterium følger vi også en italiensk professors skremmende opplevelser i Roma på 1970-tallet. Begge historiene er nøye vevet sammen, og ender opp i byen al-Hilla i Irak, bedre kjent som Babylon. Sammen med Beltø jobber også noen ganske så spesielle historikere, en forskergruppe ute på et veldig sensitivt og utrolig oppdrag samt en uhyggelig broderorden som ikke går av veien for masse-selvmord og som dyrker Satan - draculsangeerne. Det viser seg nemlig at det kanskje kan være Lucifers eget evangelium som Beltø smuglet ut fra Ukraina...

Hvor kommer egentlig dette spesielle manuskriptet fra? Er historikerne som "hjelper" Beltø virkelig til å stole på? Hva skjedde med Giovanni Nobile og draculsangeerne på -70 tallet? Og hvem er den stumme Monique som Beltø blir koplet sammen med? En fantastisk historie som bare må leses for å forstås :-)


Min evaluering

Dette er den tredje boka jeg leser om Beltø. Den er like god som den forrige! Jeg var noe redd for at Egeland skulle bruke samme oppskrift nok engang - noe som han forsåvidt også gjør - men det blir aldri kjedelig, og jeg blir like overrasket mot slutten når trådene samles som jeg er blitt tidligere. Språket er nesten enda mer variert og gjennomarbeidet enn i "Paktens Voktere". Det er også færre innslag av de laaange, detaljrike historiske referansene denne gang, noe som gjør det enklere for oss andre dødelige å holde en viss kontroll med hvem som synes, mener og gjør hva i forhold til hvem :-)

Boka er spennende fra start til mål, og selv om jeg hadde en pitteliten forutanelse når det gjaldt ett av hovedpoengene med arkeologi-utgravingen, så klarte Egeland å holde meg helt på pinebenken. Han er et oppkomme av fantasi koplet med makabre myter, og man tar seg igjen i å lure på - kan dette ha en liten rot i virkeligheten? Og hvor går eventuelt grensene? En logisk brist og to om jeg skal være noe pirkete, og en liten rød tråd som blir droppet, men jøsses - det er bare filleting i forhold til totalopplevelsen av nok en super Beltø-bok fra Egeland! Nå gleder jeg meg til "Nostradamus' Testamente" !!!


Min rating

+ av 5



Format: ebok
Pris: 125,-
Målform: bokmål
ISBN: 9788203351266
Utgivelsesår: 2011
Kilde: kjøpt på www.aschehoug.no


Andre bøker om Bjørn Beltø

Sirkelens Ende
Paktens Voktere






.

søndag 6. mai 2012

Bokomtale - "Forsoningen" av Fred Uhlman

Dette var en interessant, liten bok som plutselig dukket opp da jeg lette etter ideer til bokryggpoesi fredag. Jeg husket den ikke fra 80-tallet og Bokklubben, så nå fikk den sin første gjennomlesing :-)


Litt om boka

Boka handler om de to guttene Hans Strauss' og Konradin von Lohenburgs' sterke vennskap i 1930-årenes Stuttgart. Hans tilhører en jødisk familie som ikke støtter sionismen. De føler seg mer som tyskere enn jøder, og Hans' far er en velrenommert lege. Konradin tilhører på den annen side en gammel, tysk adelsfamilie som kan spores mange hundre år tilbake. Konradin's mor hater jødene og aksepterer ikke vennskapet mellom guttene. Konradin holder derfor Hans på en armlengdes avstand fra foreldrene som skiller sterkt mellom den ariske rasen og jødene. Vennskapet mellom guttene varer et par år før Hans blir sendt til USA av sine foreldre "for sikkerhets skyld".

Familiene til guttene går hver sin vei når nazistene kommer til makten. De to vennene har selv ikke tatt noen konkret stilling til den voksende politiske konflikten i Tyskland. Og hvorfor skulle de det i tenårenes spede barndom? Etter mange års adskillelse opplever Hans Strauss vennskapets virkelige avslutning når han finner ut at vennen er død. Henrettet i et mordforsøk på Hitler...


Min evaluering

Forfatteren Arthur Koestler (en jøde fra Ungarn med røtter i tysk kultur) betegnet romanen i 1976 som "et mesterverk i miniatyr". Jeg vet ikke akkurat om jeg vil dra den så langt, men det er virkelig en god, liten bok om et spesielt vennskap, skjebner og forsoning. En historie om to gutter som kom på hver sin side i den politiske maktkampen og jødeutryddelsene under den andre verdenskrig.

Selv om jeg syns boka er god, så griper den meg likevel ikke så mye som jeg i utgangspunktet trodde den skulle. Den er godt, men enkelt skrevet. Jeg har opp gjennom årene lest utrolig mye litteratur rundt 2. verdenskrig og jødeutryddelsene og har vel vært en del over gjennomsnittet interessert i litteratur fra denne historiske perioden. Jeg har også vært både i Polen og Tyskland på besøk i flere konsentrasjonsleirer ifm. en arrangert skoletur og er trolig noe mettet på emnet, så det er mulig jeg ikke yter boka den rettferdigheten den fortjener. Det er imidlertid en godt skrevet bok om et spesielt vennskap, og av den grunn kan den svært gjerne anbefales.



Noen andre bloggere som har skrevet om boka

Med bok og palett
Lesestua mi
Jeg leser
Rose-Maries litteratur- og filmblogg






.