onsdag 18. april 2012

Topp 10 Sci-Fi forfattere

Et spørsmål på bokelskere.no fikk meg til å tenke. Jeg har ikke lest skikkelig sci-fi på flere uker!!! Det må jeg gjøre noe med!

Her er en liste over noen av favoritt forfatterene mine innenfor sjangeren. Disse er de 10 mest innflytelsesrike sci-fi forfatterne gjennom tidene. Jeg kan anbefale samtlige!

  1. H.G. Wells
    Sannsyligvis både den beste og mest innflytelsesrike sci-fi forfatteren ever! Av bøker han har skrevet er bla. "The Time Machine" for ikke å snakke om "The War of the Worlds" som ble filmatisert i 2005 med Tom Cruise i hovedrollen. Romanen kom ut allerede i 1898... 
  2. Jules Verne
    Sci-fi pioneren av de alle. Han publiserte faktisk sin  første sci-fi historie rundt tiden H.G. Wells ble født... Hvem har vel ikke lest "Jorden Rundt på 80 Dager". Verne skrev utrolig detaljert om romfart og ubåter lenge før slike reiser var praktiske i stor skala. 
  3. Isaac Asimov
    Han her har vi hyllemeter av! Samboeren min har vært sci-fi leser i 40 år... Asimov er sannsynligvis den mest berømte av de Topp Tre. Han har utgitt eller editert over 500 bøker innenfor de aller fleste sjangere bortsett fra filosofi. Han er best kjent som sci-fi forfatter med Robot-serien og Foundation-serien som de mest kjente.
  4. Arthur C. Clarke
    Skrev 2001:En Romodysse som ble filmatisert. Det var også flere bøker i denne serien (som jeg ikke har lest)
  5. Frank Herbert
    "Dune"-serien! Fantastisk bra! Til og med før serien ble laget for TV hadde disse bøkene en fan-skare som konkurrerte med størrelsen til tilhengerskaren for The Lord of the Rings bøkene!
  6. Ray Bradbury
    Han her har jeg ikke lest selv, men er skrytt opp i skyene av sambo'en. "Fahrenheit 451" står nå på leselisten min som neste bok ut. Dette skal etter sigende være den beste dystopiske sci-fi boka gjennom tidene! Den MÅ jeg jo bare lese :-)
  7. William Gibson
    En ekstremt populær og kontroversiell sci-fi forfatter som er kjent som "far" av den moderne Cyber Punk boka. Jeg har lest Neuromancer og den var ihvertfall veldig bra!!
  8. Robert Heinlein
    Igjen hyllemetervare her i huset. Han er blitt overskygget av Asimov, men er minst like god. Populær og kontroversiell og konsentrerte bøkene sine rundt virkelig hard sci-fi. Kan være litt tunge, men igjen veldig bra!
  9. Orson Scott Card
    Begynte jeg ikke å lese før ifjor, men jeg spant meg veldig raskt gjennom Enders Game serien. Utrooooolig bra! Spesielt første boka! Jeg likte igrunnen alle 4 i serien, og vi har flere bøker av ham liggende og bare venter på meg. Moderne sci-fi på sitt beste!
  10. Douglas Adams
    Sjeldent jeg har flirt så mye av en bok som trilogien i fem bøker(!) av Adams. The Hichhikers Guide to the Galaxy-serien var bare utrolig surrealistisk sprø! En must-read av dimensjoner :-) Tror faktisk jeg skal lese den igjen - denne gang på engelsk
Alle på topp 10 lista er vel verdt å få med seg dersom du liker sci-fi sjangeren. Alle har sin egen vri, men likevel utrolig dyktige på sitt område. Jeg gleder meg til Ray Bradbury nå :-)



...og snart skal jeg ut og fly igjen


.

26 kommentarer:

  1. Svar
    1. Og takk til deg for info om Oslo Bokfestival 2012 !! :)

      Slett
  2. Bra liste, men litt vel mannsdominert etter min smak :-)
    Eg ville nok utvide den litt med nokre kvinner: t.d. Ursula K. LeGuin, James Tiptree jr.(eg. Alice Bradley Sheldon), Connie Willis, Anne McCaffrey, Joanna Russ, og sjølvsagt forfattaren av ein av verdas mest kjente sf-bøker, Mary Shelley.

    SvarSlett
    Svar
    1. Veldig enig Eva! Dette var imidlertid fra sent 1800-tall og dem som startet sjangeren. Jeg kjenner ikke noen kvinnelige sci-fi forfattere fra den tiden. Av mer nå-tids sci-fi kvinner har jeg lest litt av Julie E. Czerneda, C.J. Cherryh, Joan Slowczewski, Sharon Lee..

      De du nevner over her gjenstår alle å prøve ut. Så kjekt da! :) Jeg har flere av dem i e-bok format som bare ligger her og venter på meg. Så - takk for ditt tips!!

      Slett
    2. C.J. Cherryh les eg for tida, veldig bra.
      Elles så oppdagar eg at eg har lest noko av alle på denne lista. Den einaste eg gav opp var Arthur C.Clarke, vi passa visst ikkje sammen. :-)

      Så fint at Mari er så sjarmerande, kjem ikkje til å sakne dei kryptiske bokstavane.

      Slett
  3. Herlig oversikt :) Av disse forfatterene er det kun Orson Scott Card jeg har lest noe av. Frank Herbert sin Dune serie har jeg planer om å ta fatt på, men jeg vet ikke helt når.

    Du har ikke vurdert å skru av wordverification på kommentarfeltet ditt? *setter opp sjarmerende dådyrøyne* he he

    SvarSlett
    Svar
    1. FJERNET !!! Sjarmen virket momentant, hehe.. Var faktisk ikke klar over at den var på! Irriterende, jeg er så veldig enig! Nuh skal alt være så meget bedre :) (...og hvis ikke, gi lyd!)

      Slett
    2. Så fantastisk! Jeg var ikke klar over at jeg var så sjarmerende ;) Det du sier er med på å støtte min teori om at mange bloggere ikke er klar over dette, bloggeier får nemlig ikke opp wordverification på egne kommentarer.

      Testing, testing 123123.

      Slett
    3. Dune har samboeren lest og han likte bøkene veldig godt:) Har også stusset litt på om jeg skal kaste meg over de en dag:) Men må finne ut om de finnes oversatt eller om de er vanskelig på engelsk:)

      Slett
    4. Dune er lettlest på engelsk! Du trenger ikke være redd for å gå igang med disse om du ikke finner dem på norsk. Det er noe av det lettere jeg har lest i sjangeren faktisk. Vet ikke om alle i serien er oversatt til norsk. Den første er, og heter "Sand" (logisk nok :)

      Slett
    5. Takk for informasjonen, da skal jeg ikke være redd for å lese de på engelsk:)

      Slett
    6. Dune, verdens beste bok: http://ungdomsboka.blogspot.com/2009/09/dune-hvordan-dataspill-frte-til-lesing.html

      Dune lettlest. Tja, husk at det er en ordliste bak som forklarer ord funnet opp av forfatteren.

      Den norske utgaven er kun bok en, men den er bra. Du finner den på biblioteket. Det er seks bøker i serien. De første tre utgjør, etter min mening, den viktigste historien. Bok 4-6 er definivt en glede og lese. Dessverre har hans sønn Brian herbert og Kevin J. Andersson skrevet en haug med bøker satt i Duniverse, unngå disse for enhver pris.

      Filmen av David Lynch har sin sjarm, men er ganske anderledes fra bøkene.

      Bjørn Veen

      Slett
    7. Helt enig når det gjelder bok 1-3! Likte dem absolutt best, men har lest alle 6. Jeg har fått tipset ang. de andre Duniverse-bøkene, så de har jeg holdt meg borte fra. Jeg vil ikke noe skal ødelegge den originale Dune-historien :)

      Slett
  4. Kjempefint innlegg:) Leser alt for lite sci-fi litteratur, så nu fikk jeg jo masse flotte tips både i innlegget og i kommentarfeltet:) Så nå har jeg ikke noe unnskyldning lengere og holde meg unna sci-fi litteraturen:) Det værste er at jeg tror jeg vil like bøkene i denne sjangeren godt:)Utvide min lesehorisont er jo ikke dumt:) Ha en flott dag:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg gikk for alvor igang med sci-fi etter jeg traff samboen for 12 år siden. Han leser nesten utelukkende sci-fi/fantasy og vi har (etter jeg "arvet" masse bøker etter en kompis) hauger og lass av eldre sci-fi litteratur. Kjekt å utvide lesehorisonten!

      Av og til er det godt med avbrekk! Nå har jeg hatt et skikkelig krim-innhugg og lest uvanlig masse på norsk, derfor går jeg (etter Skilpaddens Langsomme Vals) tilbake til "gamlegutta" på den engelske sci-fi fronten og leser neste bok :)

      Slett
    2. Fin bakgrunnshistorie:) Kanskje jeg skal se etter litt sci-fi bøker, neste gang jeg er på biblioteket:)Forandring fryder:)

      Slett
  5. Mary Shelley bør du så absolutt lese hvis du ikke har gjort det allerede. Frankenstein er en av mine favoritter, og jeg tror The Last Man havner på toppen av leselisten min snart. Wikipedia kaller den en tidlig post-apokalyptisk science-fiction roman.

    Connie Willis er en annen forfatter jeg gleder meg stort til å lese. To Say Nothing of the Dog står klar i bokhyllen. Ellers er Jules Verne en mann jeg nok kommer til å lese masse av, på sitt beste er han strålende. Dessuten har han skrevet så mye at det nok finnes noe for en hver smak. Jeg har to bøker igjen å lese av Douglas Adams, og jeg tror jeg blir veldig trist når de er utlest.

    SvarSlett
    Svar
    1. Har faktisk ikke lest Frankenstein (!) Har den i hylla, så den bør jeg jo få med meg. Ellers ser jeg også at samboen har boka av Connie Willis stående, så den er også notert. Kjekt! Takk for tips! :)

      Forstår "sorgen" etter Adams, de er virkelig noe for seg selv. Jeg har imidlertid lest dem på norsk, og serien er nok absolutt noe som bør leses på engelsk. Mye er sannsynligvis uoversettelig ;)

      Slett
    2. Å, gle deg til To Say Nothing of the Dog, den er herleg. Syns igrunnen at alt av Connie Willis er herleg. Ho skriv flotte noveller og.

      For dei som likar litt romskip og sånt så er Lois McMaster Bujold eit anna herleg bekjentskap. Ho har også vunne fleire av dei store sf-prisane for sine bøker.

      Slett
    3. Her er mange supre tips! Jeg tror jeg kommer til å trø rett inn i en lengre sci-fi lesefase etter dette innlegget. Må bare ferdiggjøre boka jeg holder på med. Tror du ikke frøken Bujold også står pent i sambo-bokhylla! Heldige meg :)

      Slett
  6. Fin liste forresten, det glemte jeg å skrive. Det er flere forfattere på listen jeg er nysgjerrig på, til tross for at science-fiction ikke er favorittsjangeren min. Hver sjanger har nok sine perler!

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for det :) Ja hver sjanger har sine perler, og jeg har så utrolig mye ulest! Får satse på at det stemmer det som sies, at når man blir eldre så trenger man mindre søvn = mer tid til å lese :-))

      Slett
  7. Av nyere SF er Richard Morgan sine tre bøker om Kovacs mycket bra. Han skriver de beste skildringer av action. Konseptet hans med at den en er lastes ned i kropper gjør at du får noe interssante tanker om kropp vs sjel.

    Bjørn, som savner å lese SF

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for tips Bjørn. Morgan kjenner jeg ikke. Da var navnet notert :) Du får lese litt SF igjen ;)

      Slett
  8. Boris og Arkady Strugatsky skrev god russisk Si-Fi, teknisk og skjult samfunnskritik. Også Stanislav Lem fra Krakov,han som skrev Solaris.
    Ja det finnes mye god Si-Fi.
    Bjørn S

    SvarSlett
    Svar
    1. Heisan Bjørn, disse var totalt ukjente for meg! Takk for tipset! Måtte rote litt i samboen sin bokhylle igjen etter jeg leste kommentaren din og ser at vi faktisk har en rekke bøker fra Strugatsky's og fire stk. av Stanislav Lem! Bevares, jo mer jeg leser desto flere bøker ser jeg at jeg vil lese... Måtte jeg leve lenge i landet :o)

      Slett

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)